keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Veronpalautuksia luvassa jo elokuussa

Siis mää en tajua. Miten voi olla mahdollista, että saan veronpalautusta 1600e? Yritin nimittäin viime vuonna laskea prosentin niin lähelle nollatulosta kuin osasin, lisäsin jopa työajokilometrit valmiiksi mun korttiin ja päivitin verokortin marraskuussa vielä. Mutta joku/jotkut asiat aiheuttivat sen, että sainkin reilusti taas palautuksia, mikä ei sinänsä hirveenä haittaa. 

Vähennyksinä mulla tuli:
- Pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut 3926e
- Matkakulut 2287 e (tämän olin jo huomioinut)
- Työmarkkinajärjestöjen jäsen maksut 100e
- Takaisinperintävähennys 249e (tmä tuli siitä, paljonko Kelan ulosottovelka oli lyhentynyt viime vuonna)

Nämä ylläolevat vähennykset huomioitiin siten, että ne miinustettiin kokonaisvuosiansiosta ja sen mukaan sitten katsottiin, paljonko mulla tuli vuosiansioita vähennysten jälkeen. Ja sen mukaan sitten verotus. 

Sitten oli vielä tuo opintolainavähennys mikä oli 1200e. Se lasketaan suoraan veronpalautuksiin: 
"Veroista ja maksuista tehtävät vähennykset pienentävät maksettavien verojen ja maksujen määrää. Veroista ja maksuista tehtäviä vähennyksiä ei siis vähennetä tulon määrästä, vaan veroista ja maksuista sen jälkeen, kun ansio- ja pääomatuloista tehtävät vähennykset on huomioitu." 

Eli tämä on mulla se selittävä tekijä! 1200e ilmaista veronpalautusta opintolainan takia. Tarkastin, että ensi vuonna tuo summa on 240e ja siihen opintolainahyvitykset loppuukin sitten. Yhteensä oon sitten saanut kolmena verotusvuonna opintolainahyvityksiä 2940 euroa. En valita. :)

Palautukset tulevat mulla maksuun jo elokuun 6. päivä. Ja ne menee luonnollisesti suoraan ulosottoon mikä on tosi tosi jees. Hyvä boogie tuon ulosoton suhteen muutenkin päällä koska hahmotin, että mulla tulee menee sinne reilut ummat huhti-, kesä- ja elokuussa. Siistiä! Niiiiin siistiä! Mun omien laskelmien mukaan ensi vuoden alussa mun ulosottosumma on tavoitteen mukaan alle 20 000e aika nätisti. :)


23 kommenttia:

 1. Vau, ihan mahtavaa! Sehän on vähän niin kuin saisi ylimääräisen lahjan. Jännittää miten itselle käy...

  VastaaPoista
 2. Tämä on ollutkin hyvä uutinen! Ihan huippua!
  Itsekin odotan jännityksellä minkälaista postia verottaja lähettää!
  Mätkyjä pitäisi tulla, mutta kuinka paljon. Ja taas puolisolla luku pitäisi kotitalousvähennysten myötä olla plussalla.

  VastaaPoista
 3. Moikka! Blogisi on ollut tässä viime viikkoina mulle toivoa luova juttu, kiitos siis lun kirjottelet! Puolisolla pelivelkaa menossa ulosottoon rapiat 50k ja alkushokista ollaan pikkuhiljaa selviämässä. On onneksi duunissa, jossa mahdollisuus ansaita hyvin! Kysyisin sulta nyt kysymyksen, mihin en oo oikein mistään löytänyt vastausta. Sullahan velat on hyvin pitkälti koostunu pikavipeistä eli kulutusluotoista eikö vaan? Miten niiden koron kertyminen muodostuu ulosotossa? Ollaan laitettu kaikki loputkin velat nyt menemään vapaaehtoisesti oikeudelliseen perintään, mutta vasta yksi haaste käräjiltä tullut, eikä sii ulosottomiehen kanssa olla vielä puheissa oltu. Kertyykö sitä saamarin kovaa lainan alkuperäistä korkoa myös ulosoton käynnistyttyä? Jos se korko jatkaa kasvuaan niin eihän siitä velkapotista ikinä voi selvitä.. Vai onko niin, että ainoa korko on ulosoton alettua se ulosoton perus viivästyskorko? Oisin tosi kiitollinen, jos osaisit oman kokemuksen pohjalta vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pakko kommentoida tähän omaan kommenttiin, että kun vaan huolella jaksoin googlettaa, löysin lakitekstiä, jonka mukaan kulutusluotoissa sitä tavallista korkoa voidaan kerryttää vain 180 päivää laskun erääntymisestä, sen jälkeen summa kasvaa "vain" perusviivästyskorolla. Kylläpä tuokin jo helpotti minua! Toki vielä jäin miettimään, että tuleeko sen alkuperäisen laskun viivästyskoron lisäksi myös erikseen tuo ulosoton korko?

   Poista
  2. Joo, ei juokse lainan omaa korkoa enää, vaan ulosoton korkoa joka on 7%. Tsemppiä teille!

   Poista
  3. Kiitos! Samoin sulle tsemppiä jatkoon, upealla otteella oot jo omaa velkataakkaasi lyhennellyt :)

   Poista
  4. Ja sillä hetkellä, kun tuomarin nuija kolahtaa pöytään muuttuu korko 7%:iin (tällä hekellä). Eli mitä nopempaa tuomio tulee sitä parempi pikavipeissä.

   Poista
 4. Hmm.. Veronpalautukset vähentää vain verotettavaa tuloa, se ei ole suoraa palautusta. Esim nuo matkakulut 2287€, saat tienata verottomasti 2287€ sama opintolainan 1200€ kohdalla.

  Reaalihyöty riippuu sitten sun veroprosentista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin itse, että verotettavaa tuloa vähentävät matkakulut ja muut, mutta opintolainen kohdalla olisi toisin opintolainahyvityksestä johtuen.

   Tämä teksti suoraan oma-veron sivuilta opintolainan hyvityksen kohdalta:
   "Veroista ja maksuista tehtävät vähennykset pienentävät maksettavien verojen ja maksujen määrää. Veroista ja maksuista tehtäviä vähennyksiä ei siis vähennetä tulon määrästä, vaan veroista ja maksuista sen jälkeen, kun ansio- ja pääomatuloista tehtävät vähennykset on huomioitu"

   Poista
  2. Toinen anonyymi sanoi, että veronpalautukset vähentää verotettavaa tuloa. Veronpalautuksethan eivät vähennä yhtään mitään, vaan ovat tämän koko laskutoimituksen lopputulos siinä tapauksessa, ettei jäännösveroa tule. Jäännösvero on ikään kuin negatiivinen veronpalautus. Niitä elementtejä, jotka vähentävät joko laskennallista tuloa tai jotka vähennetään suoraan verosta, kutsutaan verovähennyksiksi. Mätkyt puolestaan tarkoittavat rangaistusluonteista lisäveroa, joka määrätään esim. jonkin rikkomuksen tai laiminlyönnin seurauksena. Nykyisin vain ihmisillä on tapana viitata "mätkyt"-sanalla ihan tavalliseen jäännösveroon, joka ei siis ole mikään rangaistus :)

   Poista
 5. Vau, onnea isoista palautuksista! Itellä tulee vain n. 90e, vaikka koitan aina pitää veroprosentin vähän korkeampana, pieni raha kuukaudessa ei tunnu niin kivalta verrattuna tohon tunteeseen kun saakin kerralla useamman satasen veloista pois ! Mutta ainakin saan jotain ettei tarvitse lisää maksella, se on pääasia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itekki jännitin ettei tuu takaisin päin makseltavaa. Noh, ei tullut. :D

   Poista
 6. Ihana lukea sun positiivista asennetta. Itsellä ulosotto slkamassa ja tänään sain viestin, että maksusopimusta ei tehdä. Yritin neuvotella asiasta, koska olen juuri aloittanut uudessa työssä ja mulla on 6kk koeaika. No, ulosottomiestä tää ei kiinnostanut. Ihmettelen vaan, että eikö se heille ole sama tuleeko se tonni multa vai suoraan liksasta. Ei auta, nyt lisästressi tuli tästä, tuleeko kenkää kun työnantajalle tulee ilmoitus ensi kuussa ulosotosta. Olin jo ehtinyt ajatella, että asiat helpottuu kun homma lähtee rullaamaan. Itkettää mutta ei itku auta. Oon päättänyt maksaa ylimääräistä niin paljon kuin kykenen, laskelmien mukaan 6-7v tähän menee. Sun blogista oon saanut pientä mielenrauhaa, ehkä elämää on yämänkkn asian kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, ettei uo suostunut maksusuunnitelmaan. Mitenköhän itselleni käy..? Työskentelen hyvin läheisesti palkanlaskennan ja taloushallinnon kanssa ja tiedän, että ulosoton paljastuminen tyssäisi sekä uranousun eli palkankorotukset että olisi tietysti noloa, kun työkaverit tietäisivät asiasta.

   Poista
  2. Voi että, ompa harmi kuulla, ettei suostuttu. JOtenkin tosi tympeä homma! Mutta tsemppiä molemmille anonyymeille! Ja kiva, kun ootte eksynyt blogiini.

   Poista
 7. Näköjään riippuu ihan uo:ta joitavasta henkilöstä. Itse soitin jo viime vuoden puolella uo:lle ja kerroin tilanteen ja kyselin asioita. Nyt olin aloitteellinen kun eka ilmoitus sieltä tuli, ei vaan auttanut. Muutenkin oli tosi tylyhkön kuuloinen hlö mitta näillä mennään. Perustehan tuo ei saisi irtisanomiselle olla mutta en luota kuitenkaan siihen etteikö vaikuttaisi esim. Yt-tilanteessa. Tsemppiä sinullekin, eihän tää kiva tilanne ole mutta hammasta purren eteenpäin!

  VastaaPoista
 8. Onko muuten niin, että palkanpidätyksestä menee yksi ilmoitus palkkoihin vai meneekö jokaisesta velallisesta uusi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisesta velasta vai velallisesta? En nyt ihan ymmärtänyt kysymystäsi

   Poista
 9. Siis jos velkojia on useampi ja ne tulee tiputtelemalla ulosottoon niin meneekö siitä ekasta se ilmoitus sinne palkanlaskentaan vai joka kerta kun uus velkoja on käynyt haasteprosessin, niin siitä sit taas ilmoitus palkkoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että vain yksi ilmoitus menee palkanlaskentaan, sillä palkasta pidätettävä summahan on sama, oli velkojia 1 kpl tai 50 kpl. Sitten tietysti aikanaan menee toinen ilmoitus palkanlaskentaan, kun velat on maksettu ja palkan pidätys voidaan lopettaa.

   Poista
 10. Menee vain yksi ilmoitus. Ensimmäisestä velasta menee toistaiseksi voimassa oleva maksukielto. Toki jos tulee vaikka vapaakuukausia, niin niistä menee jokaisesta erikseen ilmoitus palkanlaskentaa.

  VastaaPoista
 11. Osaako kukaan täällä kertoa et millaseks reilut 50k velat paisuu matkalla ulosottoon? Lainoja on noin 15 eri paikkaan pikavippejä ja kulutusluottoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankala lopullista summaa sanoa paljonko matkalla ulosottoon paisuu, korot juoksee niin kauan lainojen omilla koroilla, kunnes ulosottopäätös on lainan kohdalta tehty. Yritä siios nopeuttaa prosessia mahdollisimman paljon ja pyydä velkojia siirtämään saatavat ulosottoon. Jokaiseen lainaan tulee lisäksi sitten oikeudenkäyntikuluja muutama sata euroa.

   <itsellä ulosoton alkaessa velkasumma oli 53 588,68euroa ja kun olen viimeisenkin lainan saanut maksettua, on maksettu liopullinen summa 68 999,03. Korkoja ja kuluja mulle maksettavaksi jää siis 15 410e

   Poista

Suositut tekstit