keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Tietoa ulosotosta

Blogin kommenteissa toistuu monesti samankaltaisia kysymyksiä. Tässä yleisimpiin vastauksia. Ihan omalta kokemuspohjalta ja saa kirjata jos jollain on toista kokemusta taikka tietoa.


1. Taulukkomaksuja maksetaan ulosottoon ensimmäiset 24kk, jonka jälkeen ne poistuvat. Taulukkomaksujen poistumisen edellytyksenä on, että 24kk aikana ulosottoon on mennyt rahaa vähintään 18kk.

Jos ulosottoon maksaa ylimääräisiä suorituksia, peritään näistä suorituksista taulukkomaksu. Taulukkomaksun suuruudet löytyy helposti https://oikeus.fi/ulosotto/fi/index/ulosotto/ulosottomaksut.html

2. Omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilmaiseksi. Netissä löytyy sivusto jota kautta tiedot saa ladattua tietokoneelle tai puhelimeen pdf-tiedostona ilmaiseksi kerran vuodessa:https://my.bisnode.fi/data

Luottotiedot palautuvat, silloin kun niiden päättymispäivä näkyy luottotietorekisterissäsi. Jokaisella velkomusasialla on oma luottomerkintä. Yleensä merkintä säilyy 3 vuotta, mutta jos uusia velkoja tulee ulosoton aikana, pitenee edellisen merkinnän kesto aina 4 vuoteen.

Tämän vuoksi on mielestäni tärkeää päästää kaikki velat ulosottoon kerralla. Siis tietenkin jos niitä ei pysty muutoin hoitamaan. Tälloin ei ikään kuin roikota velkaa ja pitkitä turhaan omien luottotietojen palautumista

Esimerkiksi minulta on poistunut luottohäiriömerkintöjä jo vaikka kuinka paljon, mutta viimeinen merkintä poistuu 6/2020.

Ulosotosta itsestään tulee myös merkintä luottotietoihin, jos ulotto on pitkäkestoinen tai velallisella ei ole varoja maksaa velkoja. Nämä merkinnät näkyvät luottotietolomakkeessa. Pitkäkestoisen ulosoton merkintä päättyy kun kaikki velat on maksettu ulosottoon.

3. Ulosotossa ollessa voi nostaa käteistä rahaa säästöön. Itse nostan joka kk vähintään 150e käteistä talousrahoihin ja siihen päälle vielä puskuriin yleensä jotain.

Ulosoton alkuvaiheessa kun vielä pelasin, saatoin nostaa koko tilin käteiseksi turvaan, etten pelaa niitä.

Ulosotossa oleva voi säästää tilille vain tietyn summan rahaa, mulla se on 1000 euroa ja kysyin sen ulosottomieheltä. Ulosotossa oleva saa myös halutessaan sijoittaa tuon saman summan.

Ulosotto ei vie tililtä rahaa heti palkan tultua vaikka siellä olisi 2000e. Se katsoi jos sulla on se 2000e tilillä ja sitten vielä tulee palkka tai parikin eikä summa häviä tililtä muuten. Ulosotto käyttää tilien seuraamiseen uljas-järjestelmää. Minukta ulosotto ei ole koskaan vienyt tililtä rahaa.

4. Sivutöistä ulosotto vie samalla tavalla 1/3 osan. Itse sain sovittua ulosottomiehen kanssa että maksan sivutöiden palkasta itse ulosottoon. Koronana takia en tosin päässyt aloittamaan sivutöitä.

5. On mahdotonta sanoa paljonko ulosottoon menevöt velat kasvavat sinne mennessä. Se on pitkälti riippuvainen ulosottovelkojen kappalemäärästä. Jokaiseen velkaan lisätään oikeudenkäyntikuluja ym käsittelymaksuja.

Ulosoton vuosikorko on 7%.

6. Ulosotto vie palkasta yleensä 1/3 osan. Jos tulot ovat kovin pienet tai suuret summa on enemmän tai vähemmän. Nettopalkasta vietävän määrän voi tarkistaa helposti ulosottolaskurilla: https://www.rotvallinreunalla.fi/uo_ja_uljas/laskurit/ulosotto_laskin.htm10 kommenttia:

 1. Pari tarkennusta:

  3. tilillä (koskee myös muita rahavaroja) saa olla 1,5x suojaosuus, eli tämä summa vaihtelee eri ihmisillä.

  5. Ulosostossa ei ole vuosikorkoa vaan velalle maksetaan viivästyskorkoa, joka on 7% + EKP viitekorko (joka tällä hetkellä on 0%). Mutta tuo voi siis olla suurempikin kuin 7%.

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan on, jos 24kk aikana on maksanut 18kk ulosottoon johtaen taulukkomaksujen loppumiseen ja jääkin raskauden vuoksi pois töistä vaikka vuodeksi. Alkaakohan taulukkomaksujen maksu uudestaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et 24kk jakson aikana maksa ulosottoon 18kk, niin taulukkomaksut alkavat uudestaan ja loppuvat taas kun tuo ehto täyttyy. Tuo ei siis ole mikään kertaluonteinen juttu vaan aina tarkastellaan viimeistä 24 kuukautta.

   Poista
 3. Kannattaa kysyä uo mieheltä, en usko että alkais jos samat ulosottoasiat kyseessä.

  VastaaPoista
 4. Pakko kommentoida noihin luottotietomerkintöihin. Että jokainen ns. uusittu ump-merkintä (määräajoin tarkistetaan onko velka maksettu uo kautta) pidentää esim. ref-merkinnät automaattisesti neljään vuoteen jos ne sattuu uusiutumaan tämän aikana. Muutenhan maksettu velka lyhentää maksuhäiriömerkinnän kahteen vuoteen. Eli vaikka ump olisi jatkunut viisi vuotta, niin tarkistettu velka on uusi merkintä. Vähintäänkin turhauttavaa, miten eri tavalla neuvotaan ulosoton kautta eikä tähän löytynyt vastausta mistän netistä. Muuten taistelu olisi ollut ohi puolisollani velkahelvetin osalta tänä syksynä ja asuntohaave olisi saatu toteutettua. Onneksi sinulla poistuu nuo merkinnät, niin ei voi käydä mitään vahinkoa enää ja pakko nostaa hattua, miten nopeasti olet lyhentänyt velkaa. Ihan todella paljon tsemppiä loppurutistukseen ! :)

  VastaaPoista
 5. Onko ulosottomiehelle pakko vastata puhelimessa? Vai alkaako tulla soittelemaan ovikelloa jos en vastaa ollenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon käsittänyt niin, että jos et vastaa niin sulle tulis kirje, jossa sua pyydetään käymään oikeustalolla saamassa tiedoksianto. Jos et mene voipi tulla ovelle tai köaittääkseni jopa töihin. Se tiedoksianto kuuluu niiden antaa. Miksi et vastaisi?

   Poista
 6. Hei! Olisin tiedustellut että saako vapaakuukausia? Jos on maksanut kaksi vuotta yhtäjaksoisesti ulosottoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapaakuukauden (käytännössä kaksi) saa heti, kun ulosotto on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään vuoden verran. Itsellänikin juuri meneillään.

   Poista

Suositut tekstit