tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kuinka ulosotto oikein toimii?

Tekstiä muokattu 1.10.2018! Olin ymmärtänyt ja tulkinnut taulukkomaksut väärin, eli taulukkomaksut menevät lyhennetyn summan mukaan, eivät velan pääoman mukaan. Sekaannuksen itsellä aiheutti se, että ylimääräisiä suorituksia tehdessäni maksan aina koko velan pois eli lyhennysmäärä sama kuin taulukkomaksun määrä. Pahoittelut väärästä tiedosta. Tämä tokikin hyvä uutinen sillä näin ollen suurempi määrä ulosottoon menevästä rahasta menee velkojen lyhenemiseen..


Avataapa hieman ulosoton toimintaa. Laskut ovat päätyneet ulosottoon. Jokaisesta laskusta on ulosottoon mennyt pääoma sekä siihen kasvanut korko. Ulosottoon mennessä tapahtuu oikeusprosessi, joten pääoman ja ehtineiden korkojen lisäksi ulosottolaskuun lisätään jokaisen perityn saatavan kohdalta oikeudenkäyntikulut.

Esimerkki:

Pääoma  300euroa
Korko 30 euroa
Oikeudenkäyntikulut 120 euroa

Saatavia yhteensä 450 euroa

Tähän ei ulosoton kulut tietenkään lopu. Eli ensimmäisten 24 kk aikana jokaisena kuukautena jokaisesta lyhennetystä velan osasummasta peritään taulukkomaksu. Ja velat kasvavat 7% vuosikorkoa koko ajan. Taulukkomaksut peritään seuraavasti:

enintään 14 euroa, taulukkomaksu 2,50 euroa
* yli 14 euroa mutta enintään 27 euroa, taulukkomaksu 5,00 euroa
* yli 27 euroa mutta enintään 67 euroa, taulukkomaksu 7,00 euroa
* yli 67 euroa mutta enintään 165 euroa, taulukkomaksu 12,00 euroa
* yli 165 euroa mutta enintään 335 euroa, taulukkomaksu 27,00 euroa
* yli 335 euroa mutta enintään 670 euroa, taulukkomaksu 56,00 euroa
* yli 670 euroa mutta enintään 1 680 euroa, taulukkomaksu 84,00 euroa
* yli 1 680 euroa mutta enintään 8 400 euroa, taulukkomaksu 134,00 euroa
* yli 8 400 ***enintään 14 euroa, taulukkomaksu 2,50 euroa

* yli 14 euroa mutta enintään 27 euroa, taulukkomaksu 5,00 euroa

* yli 27 euroa mutta enintään 67 euroa, taulukkomaksu 7,00 euroa

* yli 67 euroa mutta enintään 165 euroa, taulukkomaksu 12,00 euroa

* yli 165 euroa mutta enintään 335 euroa, taulukkomaksu 27,00 euroa

* yli 335 euroa mutta enintään 670 euroa, taulukkomaksu 56,00 euroa

* yli 670 euroa mutta enintään 1 680 euroa, taulukkomaksu 84,00 euroa

* yli 1 680 euroa mutta enintään 8 400 euroa, taulukkomaksu 134,00 euroa


* yli 8 400 euroa, taulukkomaksu 210,00 euroa


Esimerkki taulukkomaksuista (esimerkkivelat korkoineen ja kuluineen eli koko velkamäärä):

Velka 1: 20e
Velka 2: 150e
Velka 3: 500e
Velka 4: 3000e
Velka 5: 10000e

Oletetaan että ulosottoon menee palkasta 1/3 osa joka on 700e. 7% korkokuluihin menee 13670 euron suuruisesta kokonaisvelasta kuukaudessa  n.80euroa eli velkojen lyhentämiseen jää 620 euroa. 

Ulosotto päättää lyhentää kolmea velkaa. Velka 1 maksetaan ulosoton puolesta kokonaan pois ja pois maksamiseen kuluu 20e+taulukkomaksu 5 euroa eli 25e.

Velka 3 ulosotto sijoittaa 156e, jolloin velka lyhenee 144e ja ulosoton taulukkomaksuun menee 12 euroa.

Viimeisenä ulosotto maksaa velka 5:sta lopuilla 439 eurolla. Tämän suurimman summan taulukkomaksu on 56 eli velka lyhenee 383e. 

Summa summarum ulosottoon maksettiin 700e ja velkasi lyheni 547euroa, korkoihin meni 80e ja taulukkomaksuihin 73 euroa!!

Eikö olekin melkoisen motivoivan kuuloista! Arvaatte varmaan että taulukkomaksun mennessä joka kuukausi ensimmäisten 2 vuoden aikana on ulosoton lyheneminen todella hidasta puuhaa. Onneksi ne loppuvat tämän jälkeen ja onneksi ne ovat osaltani nyt loppuneet palkan ulosmittauksen yhteydessä. Eli edellisen esimerkin mukaan jos velkoja olisi maksettu tuo vaadittu 2v ja taulukkomaksut sitä myöten loppuneet olisi velka lyhentynyt 620 euroa, 80e olisi mennyt korkoihin. Huomattavasti kohtuullisempaa.

MUTTA

Suuressa viisaudessaan joku nero on keksinyt, että jos ihminen haluaa maksaa ylimääräisiä suorituksia ulosottoon, peritään aina jokaisesta ylimääräisestä maksusta taulukkomaksu. Eli siksi ylimääräiset suoritukset kannattaa suunnata mahdollisimman pienelle velkasummalle, tuolloin taulukkomaksu on mahdollisimman pieni. Lisäksi yksi velka kannattaa maksa kerralla yhdellä ylimääräisellä lyhennyksellä pois, jotta taulukkomaksu ei mene useaan otteeseen yhden velan ylimääräisten lyhennysten vuoksi.

Tämmöinen selostus ulosotosta. Toivottavasti tästä jtn selkoa saa. :)



23 kommenttia:

  1. Kiitos tästä selventävästä postauksesta, ulosottokuviot on minulle aika vieraita mutta ihan mielenkiintoista tietää miten tuo homma toimii. Kuulostaa kyllä aika hanurista olevalle jutulle nuo taulukkomaksut. Ymmärrän tietenkin että siinä jotain ulosottomaksuja täytyy olla mutta nuo kuulostavat tosi isoilta ja vielä tuo että kaksi vuotta niitä menee. Luulisin että jos ne olisivat vähän inhimillisempiä niin se kannustaisi ulosotettavaakin maksamaan velkojaan nopeammin pois. Luulisi ettei tuon kuuluisi olla mitään bisnestä...

    VastaaPoista
  2. Itse kyllä myös ymmärrän että tuloja pitää ulosotonkin saada mutta nuo taulukkomaksut kyllä tuntuivat loputtomalta suolta. Ja ihmettelen kovasti miksi mitä isompi summa sitä isompi taulukkomaksu, sillä ei siinä niin paljon enempää näpyttelyä luulisi virkailijalle tulevan.

    Onneksi noiden osalta olen nyt voiton puolella kun niitä ei palkoista enää mene. Se oli kyllä melkein juhlan paikka kun ne loppuivat. :D

    Kohdallani muutoin en kyllä keksi ulosotosta juurikaan valitettavaa. Itse olen raha-asiani sössinyt ja itse ne myös maksan pois. Toki hieman ressiä tuo elämään lisää jos joku auto esimerkiksi hajoaa, kun sitä tarttee väkisin töissä mutta ei se auta kuin säästää pahan päivän varalle.

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä todella tyhjentävästi selitetty, hatunnosto siitä! Ja onnittelut että oot päässyt jo tuosta taulukkomaksu-osuudesta eroon, nythän niiden pitäisi alkaa sulaan jo silmissä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Olipa hyvä postaus. Mites sellainen kuvio, että maksaisit velat suoraan velkojalle ulosoton ohitse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin viiteen velkojaan aiemmin jo yhteyttä ja vastaus oli suoralta kädeltä ei. Tuntuu että menisi hankalaksi sitten maksaa palkasta 1/3 osa ja lyhennykset päälle. Tämä ainakin tällä hetkellä selkeä systeemi itselle. Katsotaan miten alkaa vuosien aikana tuntumaan haenko jtn muuta järjestelyä.

      Poista
  5. Tämä selkeytti paljon! Aika hurjia nuo taulukkomaksut ja tyhmää, että ne peritään myös ylimääräisistä lyhennyksistä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ne on mun kohdalta loppuneet ja voi itse säädellä minkä kokoiseen velkaan ylimääräiset suoritukset maksaa ja miten. Hieman pystyy taktikoida sen kanssa nyt :)

      Poista
  6. Kiitos blogista, jään seuraamaan. Puolisoni velat ovat ulosotossa, joten ihan vierasta tämä ei ole minullekaan. Itse säästän puskuriin ja muutenkin raha-asiani ovat ok, mutta joskus tökkii koko ulosotto.. Onneksi puoliso on loppusuoralla.

    VastaaPoista

  7. Hei,
        Sinä, joka haluaa lainata nopeasti ja helposti lainaa, voi pyytää morisloancompany1@gmail.com. Koska laina ei vaadi vakuuksia, voit lainata mitä tarvitset tai ratkaista muita. Lisätietoja saat nyt ja saat lainaasi (morisloancompany1@gmail.com, + 1-631-858-4522) Kiitos Moris

    VastaaPoista
  8. Osaisiko kukaan sanoa poistuvatko taulukkomaksut myös 2v jälkeen, jos hoitaa ulosottoa ulosottomiehen kanssa sovitulla maksusuunnitelmalla palkan ulosmittaamisen sijaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni ne ei sillon poistu. Kannattaa vielä kysyä omalta uo-mieheltä vaikkapa s.postilla tai soittamalla

      Poista
    2. Tämä on kyllä ihan älytöntä, jos taulukkomaksut eivät poistu maksusuunnitelman mukaan itse maksavalta. Maksan tasan samaa summaa kuin palkastakin vietäisiin, mutta määräaikaisen työsuhteen takia en halua työnantajan tietävän ulosotosta. Kohta tulee kaksi vuotta täyteen, ja olisipa kiva, jos ei menisi yli satasta kuukaudessa taulukkomaksuihin.

      Poista
    3. Tuo on kyllä niin totta, ylipäänsä ne taulukkomaksut aaisi poistua kokonaan kaikilta 😣

      Poista
    4. Hei! Tuore kokemus vuodelta 2021: taulukkomaksut poistuivat, kun olin maksanut maksusuunnitelmalla kaksi vuotta, mutta vasta sen jälkeen, kun olin erikseen asiaa kysynyt ulosottomieheltä.

      Poista
  9. Luin netistä ja ulosoton sivuilta näistä taulukkomaksuista ja olen edelleen hämmentynyt. Eli määräytyykö taulukkomaksu velan määrän vai lyhennyksen määrän mukaan? Tästä sun erittäin hyödyllisestä (kiitos!) kirjoituksesta/blogista saan käsityksen, että velan määrän mukaan, mutta keskustelupalstoilla jotkut väittävät toisin.

    Mä en vielä ole ulosotossa, mutta edessä se väistämättä on. Se on ollut yllättävää, miten hidasta kaikki on. Intrum kyllä soittelee päivittäin yhden velkojan puolesta, mutta muista ei ole kuulunut mitään. Suurin osa ei ole lähettänyt edes maksumuistutusta, joten kestänee ikuisuus ennen kuin uo alkaa. Ärsyttävää, sillä myös minä haluaisin maksaa velkaa mahdollisimman nopeasti pois, mutta rahat ei riitä normilyhennyksiin tai perintätoimistojen maksusuunnitelmiin. Toki muutama velka jää uo:n ulkopuolelle ja niitä nyt makselen nettopalkan kolmasosalla, mutta haluaisin, että tilanne selkiintyisi ja vakiintuisi mahdollisimman nopeasti. Sori tällainen valitus, mutta kun ei ole oikein ketään, kenelle avautua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herranen aika! Oon koko ajan ollut käsityksessä että velan määrän mukaan (mulla kun ei enää mene kuin ylimääräisistä suorituksista ja maksan sen kerralla eli menee siis aina sekä velan määrän että lyhennettävän summan mukaan! Mutta nyt tarkistin ja kyllä sr näin on että taulukkomaksu määräytyy maksetun summan mukaan eli ei velan pääoman mukaan. Apua! Täälä on nyt ihan väärää tietoa, pakko korjata asia kun tässä ehdin saada aikaiseksi!

      Poista
    2. Tekevälle sattuu!:) Mulle tämä on ainakin hyvä uutinen, sillä kaikki velkani ovat isoja, joten ainoastaan hyvä juttu, ettei ihan koko lyhennyssumma mene taulukkomaksuihin.

      Poista
  10. Tämä ei juurikaan selventänyt asiaa!!! Ulosoton kuitin saldoerittelyn mukaan on kyllä peritty lyhennyksen mukainen taulukkomaksu, mutta sen jälkeen on velkasaldoon/jäännössaldoon lisätty velan suuruuden mukaan laskettu taulukkomaksu. Osaako joku sanoa mihin pykälään perustuu?? Vai onko mennyt väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mennyt ihan oikein, velan loppusummaan lisätään aina se taulukkomaksu mikä määräytyisi velalle, jos se maksettaisiin kerralla kokonaisuudessaan pois. Siksi se onkin vähän hämäävä ja ihmeellinen se taulukkomaksu. Sitä ei peritä vain yhtä kertaa vaan niin kauan, että velka on maksettu pois, jokaisesta suorituksesta menee maksu. Se miksi summaan lisätään taulukkomaksu perimisen jälkeenkin ulosottosivuille näkymään, on sitä varten, että jos maksat velan kokonaan pois kerralla niin sun pitää maksaa se velkamäärä oplus taulukkomaksu.

      Eli jos ulosotossa olisi vaikka 1500 euron laina, jota tässä kuussa lyhentäisit 100 euroa, menisi tuosta sadasta eurosta taulukkomaksua 12e ja 88e jäisi velan ja korkojen lyhentämiseen. Maksun jälkeen velan loppusumma näkyy ulosottosivuilla olevan 1412e+ kokonaisvelan 84e taulukkomaksu eli 1496 euroa.

      Jos haluat tarkastella velkojasi ilman noita taulukkomaksuja niin tilaa itsellesi ulosottosivujen kautta velallisen ulosotto asiat-tuloste. Siellä ei taulukkomaksuja näy, mutta toki jos maksat jonkin yksittäisen velan kertasuorituksena pois, tulee sun taulukkomaksu huomioida ja lisätä velkasumman päälle.

      Toivottavasti selvensi edes hieman.

      Poista
  11. Hei,
    Kiitos sinulle hyvästä ja asiallisesta blogista. Itse olen varsin tuore ulosottovelallinen ja kun etsin tietoa eri lähteistä, törmäsin sinun blogiisi. Tästä innostuneena aloitin myös oman blogin: ulosotossa.blogspot.com. Blogini ei ole samanlainen, enkä varmasti seuraa velan lyhenemistä, koska se ei lyhene (ainakaan muutamaan vuoteen), sen verran isoista summista on kyse. Mutta olen kerännyt tietoa ulosottoon liittyvistä asioista velalliseksi joutuvalle, toivon, että siitä on jollekulle muullekin hyötyä kuin itselleni:) Omaa jaksamista kyllä auttaa, kun voi johonkin avautua. Mutta siis suuret kiitokset tästä, olen lukenut blogiasi tarkasti ja jatkan sen seuraamista, koska sinulla on jo näköpiirissä velkojen loppuminen. Hienosti menee!

    VastaaPoista
  12. Hei! Hyvä blogi sinulla ja paljon hyvää tietoa velalliselle! Yksi asiavirhe tässä postauksessa pisti silmään noista taulukkomaksuista. Olet sitä mieltä että ylimääräinen lyhennys kannattaa tehdä aina pienimällä summalla jotta taulukkomaksu on myös pieni. Taulukkomaksu on kuitenkin prosentuaalisesti kaikista suurin juuri pienillä erillä maksettaessa. Esim. 27e lyhennyksen 5e taulukkomaksu on 5/27 = 0,18 =18% lyhennettävästä summasta kun taas 134e maksu 8400e lyhennyksestä on enää 134/8400 = 0,0159 = 1,6% lyhennyksestä. Eli jos on saanut säästettyä vaikka on ulosotossa niin kannattaa lyhentää kerralla mahdollisimman suuri summa. Koska jos lyhennät 8400e 27e erissä tarkoittaa se että teet 8400/27 = 311,111 = 311 ylimääräistä lyhennystä jotka maksaisivat siis yhteensä 311*5 = 1555e. Siitä olen samaa mieltä että kannattaa maksaa yksi velka kerralla pois jos suinkin mahdollista koska sen jälkeen ko. velkaan ei enää mene näitä maksuja.

    Tsemppiä jatkoon ja kohti velatonta elämää! =)
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. "Eli siksi ylimääräiset suoritukset kannattaa suunnata mahdollisimman pienelle velkasummalle, tuolloin taulukkomaksu on mahdollisimman pieni. Lisäksi yksi velka kannattaa maksa kerralla yhdellä ylimääräisellä lyhennyksellä pois, jotta taulukkomaksu ei mene useaan otteeseen yhden velan ylimääräisten lyhennysten vuoksi."

      Tuolla tarkoitin nimenomaan että mahdollisimman pientä eli ts lyhentäisi aina pienimmän velan kokonaan kerralla pois. Ehkä ähän hassusti oon kirjoittanut tuon kohdan, että saattaa sen ymmärtää väärin, mutta siis samaa mieltä ollaan!

      Poista

Suositut tekstit