lauantai 3. marraskuuta 2018

Ruoka- ja talousrahat

Suunnitelmana on ollut jo kesäkuusta saakka että nostaisimme mieheni kanssa yhteistä ruoka- ja talousrahaa käteiseksi kuukausi kerrallaan yhteiseen "lompakkkopussukkaan". Tässä kuussa viimein nostimme käyttörahaa 150e per pää eli 300euroa yhteensä. Mieheni tuumasi rahaa nostettaessa että sitä on aivan liikaa eikä se tule kulumaan lähimainkaan. Itse olin aivan toista mieltä.

Rahat nostettiin 15.10 ja niiden on tarkoitus riittää tämän kuun puoliväliin. Jo ensimmäinen kauppareissu yllätti mieheni. Kaupassa meni 3 päivän ruokiin, peruselintarvikkeisiin, pyykinpesuaineeseen, hammastahnaan ja vessapaperiin reilu 40e. Laskennallisesti olisi saanut mennä 10e per päivä eli 30 euroa.

Tilanne on nyt reilun parin viikon kokeilun jälkeen toki tasoittunut ja rahaa on jäljellä vielä 165 euroa. Eli tuo 300 euroa vaikuttaa aika sopivalta taloussummalta meille. Toki summaa vääristää se, että mies on käynyt ainakin kerran ostamassa leipää ja jogurttia ottamatta rahoja talousrahoistamme.

Talousrahoista ei osteta:

- mun eväitä töihin
- miehen tupakkatuotteita
- muita satunnaisia ostoksia tai herkkuja mitä tekee mieli itselle tai mitä miehen tekee mieli ostaa (yhteiset herkut toki ostetaan näistä. :D )
- vaatteita, meikkejä ym
- ravintolaruokailuita

Talousrahan käyttöönoton myötä olen havainnut, että suunnittelemme paremmin mitä syömme. Mieskin on innostunut siitä että ostetaan useamman päivän ruuat kerrallaan ja kaikista hienointa on ollut huomata, että ruokahävikin määrä on tippunut huimasti.

Lisäksi nyt kun on kaapissa valmiina ostokset ja lapulla suunnitelmat mitä syödään, tulee ruoka tehtyä ajallaan, eikä valtavaa nälkää ehdi syntyä. Mikään ei ole sen raivostutavampaa kuin olla nälkäisenä kaupassa, silloin syntyy myös heräteostoksia huomattavasti herkemmin. Lisäksi olemme syöneet paljon vähemmän ulkona, koska ei tule sitä jäätävää nälkää ja oloa, ettei jaksa kokata vaan ruoka on saatava heti nokan eteen. Lienee aika paljon terveellisempää ja halvempaa. Ei olla mahdettu käydä ulkona syömässä lainkaan, normaalisti käyty noin kerran viikossa.

Lisäksi, mulla on tasa-arvoisempi olo. Meillä on miehen kanssa täysin omat rahat, mikä sinänsä on mun mielestä tosi hyvä. Mutta jotenkin musta on jo pitkään tunutnut siltä, että kaikki taloustavarat kuten hammastahna, pyykin-, astian- ja lattianpesuaineiden, vessapaperin, wc-puhdistussuihkeiden, luutujen ym ym ostaminen on aina jäänyt minun harteilleni. Olen asiasta jo kuukausia, jossen vuosia, marmattanut, eikä mies ole tuntunut ymmärtävän että kyllä niihin vain menee euro poikineen ja pitkällä aikavälillä hulluna euroja. Nyt saa siltäkin osin olla rauhallisin mielin, yhtä paljon molempien rahoja kuluu talouden ylläpitoon.

Ollaan sovittu, että mikäli rahaa jää yli, ei sitä miinusteta seuraavan kuun nostosummasta vaan se mitä sinne jää saa jäädä. Toivottavasti onnistutaan siinä, että rahaa jää edes hieman joka kuukausi yli. Voidaan sitten yhdessä miettiä vaikka vuoden parin päästä mihin ylijäämät käytetään jos niitä on. :)

13 kommenttia:

  1. Käteisen käyttö kyllä helpottaa rahan määrän ymmärtämisessä ainakin minulle (muistan kyllä kun joku talousbloggari laittoi että hänellä juuri käteinen raha polttaa kädessä ja se kuluu käteisenä nopeammin eli ihmiset ovat erilaisia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en muuten käytä käteistä (paitsi puskuri on pakon sanelemana käteisenä), mutta ainakin tällä hetkellä nuo yhteiset rahat on päätetty pitää käteisenä. :)

      Poista
  2. Hyvä päätös, meillä (tosin lapsellisina) sama juttu, eli kumpikin pistää kuukaudessa 300 euroa talousrahoja yhteiselle tilille. Tosin eväät kustannetaan myös näistä, koska useimmiten otan evääksi sitä, mitä kotona on edellispäivänä syöty.

    Tasapainotus on hyvä juttu. Olen samaa mieltä, että omat rahat on hyvä olla, mutta yhteisten asioiden maksamisessa tulee olla selvät pelisäännöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaikuttaa ainakin reilun parin viikon jälkeen tosi hyvältä. Määki otan osan eväistä kotiruokia ja niitä ei erotella, mutta loput eväät jos ostan niin ostan ite.

      Poista
  3. Järkevä systeemi. Jos on suunnilleen samat tulot puolisoilla on kaiken puolittaminen oikein. Ja omat rahat omiin asioihin ilman muuta.

    En muista olenko täällä aiemmin puhunut Pennosta. Itellä on nyt ollut käytössä pari kuukautta Takuusäätiön Penno, enkä jaksa lakata hehkuttamasta miten helppoa sillä on seurata omaa kulutuskäyttäytymistä.

    Pennon grafiikoista on superhelppoa hahmottaa kulutus sektoreina, prosentteina ja euroina. Eikä tarvii valehdella itelleen että enhän mä juurikaan ole kahviloissa tässä kuussa istunut, kun penosta näkee montako kakkupalaa on mennyt. :)

    https://www.takuusaatio.fi/palvelumme/penno/ohjeet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy joskus tutustua. Mulla toistaiseksi käytössä vin kynä ja paperi. :D

      Poista
    2. Mä oon myös käyttänyt Pennoa pari kuukautta. Ikinä aikaisemmin en ole pitänyt mitään kirjaa menoistani, lähinnä sulkenut vain silmäni. Ruokakaupan osuus tuntuu tosi isolle, minkä tosin olen tiedostanutkin, sillä siellä ostetaan, mitä halutaan (ei kovin viisasta). Tavoitteena on nipistää ruokakauppamenoissa 150-200 e/kk. Sen pitäisi olla ihan mahdollista, kun suunnittelee ruokalistan paremmin, vähentää valmisruoan osuutta jne. Toivottavasti kuopuskin pääsee ensi vuonna vaipoistaan, niin siinäkin säästää jo jonkin verran. Budjetointia mun pitäisi silti vielä opetella. Nyt siis elän kädestä suuhun, mutta jotenkin pitäisi saada säästöön edes satanen kuussa pahan päivän varalle. Luottotietoja kun ei ole, niin visaakaam ei voi vinguttaa, jos tulee hätä käteen.

      Poista
    3. Kynä ja paperi on aivan hyvä, mut mulla on käynyt niin että muutaman päivän jaksan ja siten se jää. Pennossa on se hyvä puoli että kone tekee puolesta yhteenvedon eri kulutuskategorioiden kesken. Se näyttää myös päivittäin käytettävissä olevan rahasumman, jos rahasta on tiukkaa ja pitää sellaista ajatella. Aikaa sen täyttämiseen menee korkeintaa muutama inuutti päivittäin, joten sikälikään ei ole työläs systeemi.

      Anonyymin kanssa sama tilanne, ruokakauppa, ravintola ja kahvilla todella yllättivät. Olen kuvitellut että niihin ei mene paljoakaan, mutta näkyy menevän, aivan järkyttävästi.

      Poista
    4. Joo, oon jaksanut pitää paperilla kirjaa nyt huhtikuusta saakka. :D Ehä siihen pennoon on aika jo tutustella.

      Anonyymille: Hyvä että olet alkanut pitää kirjaa, siitä se ajatus säästämisestä hiljalleen kypsyy ja muotoutuu ja alkaa myös automatisoitua. Luottotiedottomana koen, että se hätävaran säästäminen on kyllä enemmän ku viisasta. :)

      Poista
  4. Pariskuntien rahankäytöstä sietäisi puhua paljon enemmänkin, kiitos kun kirjoitit teidän systeemistä! Mä blogaan poikkeuksellisesti taloudesta, jossa rahat on nykyään yhteisiä, mutta kaikissa parisuhteissani on aina pidetty yhteistä talouskassaa. Helpoiten homma on omalla kohdalla toiminut, kun on perustettu yhteinen tili, johon molemmat laittaa sovitun summan, ja on selkästi sovittu mitä niillä rahoilla saa ostaa. En tiedä olisinko käteisellä osannut nuorempana seurata menoja riittävällä tarkkuudella, mutta hyvä jos teillä toimii!

    Nykyään kun oman talouden rahoja käsitellään yhteisinä, on meillä silti omat tilit, ja yhteinen ruokarahatili, ihan jo sen takia, että pysyisi helpommin kärryillä oman kulutuksen merkityksestä taloudessa. Erotus erillisten rahojen pariskuntiin lienee vain se, että kumpikin tietää toisen tulot, menot ja tilin saldon, tai jos ei jollain hetkellä tiedä, niin kysyy. Erilaiset taloudelliset päätökset tehdään yhdessä, ja sen tililtä maksetaan, jolla katetta sillä hetkellä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin meillä on helpompi ainakin aloittaa käteisellä rahalla. Lisäksi ulosoton oton vuoksi en halua ottaa riskiä että jos taloustilille kertyisikin niin paljon rahaa, että ulosotto nappaisi siitä itselleen siivua. Ulosottoasiani hoidan itse, koska minun velkojanihan ne ovat.

      Poista
  5. Yhteinen taloustili (tai samat rahat käteisenä) on mielestäni hyvä idea.

    Meillä on yhteinen tili ollut jo kymmenisen vuotta. Pari vuotta yhteenmuuton jälkeen otettiin se käyttöön,kun kyllästyttiin laskemaan ja jakamaan kauppalaskuja.

    Nykyään homma sujuu hyvin ja taloustilille siirrettävä summa on laskettu niin, että ihan tavallisena kuukautena siitä jää hieman säästöön ja erikoisempana kuukautena kuluu vähän enemmän. Ja matkoja ennen siirrämme tilille toki enemmän rahaa yhteisiä ravintola- yms. menoja varten.

    Taloustililtä maksetaan kaikki yhteiset jutut. Omat jutut maksetaan omalta tililltä, jolloin kumpikin saa ostaa mitä haluaa ja säästää/sijoittaa miten haluaa.

    Vaikka toinen meillä tienaa huomattavasti enemmän,siirrämme tällä hetkellä yhteiselle tilille yhtä paljon rahaa. Syy on se,että vähemmän tienaavallekin jää silti rahaa ostella itselleen mitä haluaa ja sen lisäksi myös säästöön jää rahaa. Kumpikaan ei siis joudu kituuttamaan,mutta myös se enemmän tienaava saa nauttia itse korkeammasta palkastaan (ja stressaavammasta työstään). Mikä toinen jää työttömäksi, äitiyslomalle tms., niin tilille siirrettävä summa muutetaan enemmän prosentuaaliseksi tulojen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa erittäin järkevältä systeemi teillä. :)

      Poista

Suositut tekstit