lauantai 8. syyskuuta 2018

Vinkkejä ulosottoon

Halusin tehdä tekstin, joka ehkä auttaa ulosotossa olevia tai sinne päätymässä olevia. Itsellä oli ainakin vaikeuksia löytää tietoa ulosotosta ja miten se toimii ja paljonko sitä velkaa nyt oikein on ja minne kaikkialle velkoja on.

Kaikista yleisin kysymys mihin itse olen netissä törmännyt ulosottoon joutumassa olevilta on se, paljonko sitä rahaa oikeasti jää käyttöön ulosoton alkaessa. Tähän kysymykseen löytyy kätevä ratkaisu eli ulosottolaskin.

http://www.rotvallinreunalla.fi/uo_ja_uljas/laskurit/ulosotto_laskin.htm

Laskimeen syötetään nettotulo, eli tulot verojen jälkeen, muut tulos ja huollettavien lukumäärä. Sitten painetaan laske. Ulosotto on siitä armollinen, että erittäin pienestä palkasta menee pienempi osuus ulosottoon kun taas erittäin suuresta menee iso osuus. Lapsien/huollettavien lukumäärä vaikuttaa ulosotettavaan summaan pienillä palkkatasoilla.

Esimerkkejä:

1200 euron nettotulosta menee ulosottoon 351.8 euroa. Mutta jos on vaikkapa kaksi huollettavaa, menee sinne ainoastaan 30.2euroa


2400 euron nettotulosta menee ulosottoon 800euroa eli 1/3 osa. Jos olisi taas ne kaksi huollettavaa ei summa muutu.


3600 euron nettotulosta menee ulosottoon 1625.04 euroa.

Eli ulosotto on loppusiltaan aika inhimillinen pienituloisia kohtaan. Toki, jos kuukausittainen lyhennyssumma jää kovin matalaksi ja ulosmitattavaa on useampi tonni, ei ulosotto käytännössä lyhene vaan on odotettava että velat vanhenevat 15 vuoden kuluttua tai tsempattava jostain lisärahaa lyhennyksiin..




Toinen hyvä sivusto on https://asiointi.oikeus.fi/ .

Sivuston oikeassa alareunassa löytyy kohta ulosotto. Sen alla asiointipalvelu ja omat tiedot. Pääset näkemään siis omat ulosottotietosi kirjautumalla verkkopankkitunnuksillasi palveluun.  Palvelussa voit jättää vapaakuukausihakemuksen tai tarkastella omia lainojasi ja niiden määriä sekä lyhennyksiä. Sivuilta löytyy myös oikein kiva graafinen taulukko josta näkyy maksetut summat pylväinä aikajanalla ja velkamäärä viivana pylväiden yläpuolella. Huomiona tässä, että ulosottosummassa näkyvät muakana kaikkien velkojen taulukkomaksut ja siksi velkamäärät ovat erit, kuin velallisen ulosottoasiat-tulosteessa, jossa velkamäärät nälyvät ilman taulukkomaksuja. Suosittelen tutustumaan.









Saman sivun,   https://asiointi.oikeus.fi/ , ulosotto-otsikon alla on myös kohta velallisen ulosottoasiat-tuloste. Tuosteesta näet sen hetkiset lainasi, maksetut lainat sekä maksupäivämäärät ja maksetut rahasummat. Tulosteen voi tilata kuinka usein vaan ja se toimittuu muutamassa minuutissa suomi.fi asiointitilille mistä sen voi käydä avaamassa ja lukemassa. Asiointitilille tunnistaudutaan myös verkkopankkitunnuksille. Tuota velallisen ulosottoasiat-tulostetta käytän itse joka kuukausi velkojen maksamisen seuraamiseen. Todella kätevä. Asiointitilille saapuvat minulla myös kuukausittaiset kuitit ulosottomaksuista. Ei tartte paperipostien kanssa tuskailla, pysyvät hyvin tallessa tuolla. :)





'





Toivottavasti tämä blogiteksti auttaa joitakuita jotka painivat ulosoton kanssa. Ainakin joltain osin. Kysyä saa kommenteissa, koetan jakaa tietoa siinä määrin mitä sitä on itselle ehtinyt kertymään.

6 kommenttia:

  1. Sellainen huomio, että ulosotto EI laske mukaan suojaosuuksiin huollettavia, jotka asuvat eri osoitteessa kuin velallinen. Ei siis auta mitään jos on lapsia, mitkä asuvat esim. äitinsä kanssa eri osoitteessa eron jälkeen. Huoltosuhde kuitenkin on voimassa ja elatusvelvollisuus.

    Koroista myös tällainen huomio: ulosotossa oleva velka+velan omat korot+ velan omat kulut. Tähän LISÄTÄÄN vielä uudet korot euribor365+7% ulosotossa päälle. Ja jos vielä on taulukkomaksuja niin niitä sitten kyytipojaksi.

    SIKSI velkojen lyheneminen lähtee niin hitaasti menemään kun ensin lyhennetään ties mitä kuluja eikä sitä suoraa pääomaa kasvamasta lisää korkoa.

    Tsemppiä maksamiseen, itsellä myös samanlainen tilanne ja hyvin jo valoa tunnelin päässä. Kyllä se tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos selventävästä kommentista ja tsempeistä! :)

      Poista
  2. Miten kauan velat voi olla siellä päättyneet tilassa ja voi pelätä että sieltä ne vielä voi pompsahtaa maksettavaksi? Esimerkkinä aikaisemmin on merkintä päättyneet kohdassa " varaton " . Nyt olen lyhentänyt pari vuotta ja loppu häämöttää tämän hetkisen tietojen mukaan jo tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OI ihanaa, että sulla loppu häämöttää! :) Jos olisin sinä, niin ottaisin omaan ulosottomieheen/virastoon yhteyttä esim sähköpostila ja kysyisin asiaa. En nimittäin osaa tuohon vastata.

      Poista

Suositut tekstit