tiistai 4. tammikuuta 2022

Uusi vuosi, raha-asiat haltuun

Annoin itselleni uuden vuoden lupauksen, että alan taas seuraamaan raha-asioita ja päivittämään blogia. Syksyllä tapahtui paljon hyvässä ja pahassa. Ostettiin miehen kanssa yhteinen omistusasunto ja sitten oli ihan liikaa surua, murhetta ja terveyshuolia. Omia terveyshuolia. Nyt tuntuu että olen hieman jo voiton puolella. 

Suoraan sanottuna, en ole pitänyt minkäänlaista budjettia enkä seurannut rahanmenoa yhtään. Ja sen seurauksena tuntuu että mulla ei ole yhtään rahaa. 😃


Mutta nyt on aika alkaa seuraamaan rahavirtoja ja budjetoimaan. Uusia haasteita budjetointiin tuo pankin vaihto, tilien väheneminen, yhteinen taloustili sekä se, että helmikuusta alkaen palkkaa tulee 2 kertaa kuussa. Mutta on mulla mielessä jonkinlainen hahmotelma.


Ajattelin, että seuraan miehen kanssa yhteisiä velkoja ja taloustiliä puolikkailla summilla, koska ne on tavallaan mun osuudet. Se saattaa sekoittaa teitä lukijoita hieman, mutta musta tuntuu että se on itselle selkeintä niin.


Tässäpä mun uuden vuoden tämän hetkiset varat ja velat:


VARAT:

käyttötili 338e

puskuri 347e

sijoitukset 2 551e

taloustili (oma 50%) 207e

asunto (oma 50%) 81 500e

yhteensä 84 943, ilman asunnon arvoa 3443e


VELAT:

opintolaina 11 909e

klarna-osamaksu 735e (halusin väkisin ostaa pesutornin, mies ei tähän suostunut joten ostin itse ja osamaksulla, ei välttämättä kovin fiksua)

remonttilaina (oma 50%) 3 439e

asuntolaina (oma 50%) 77 399e

yhteensä 93 482e


NETTOVARALLISUUS -8 539e (-8 592) verrattu syyskuu 2021


Ei ole ihme, että on köyhä olo. Nettovarallisuus on tippunut kuin lehmän häntä. Ei kannata ostaa omaa asuntoa eikä varsinkaan remontoida sitä ennen muuttoa. Toki oikeasti en oo aivan tuolta mieltä, paljon fiksumpaa se on maksaa omaa pois, entä maksella vuokraa joka kuukausi.


Nyt tammikuun budjetissa erittelen itse itselleni peruspalkan ja lisät, tammikuun veroprosentti on pienempi, mitä se tulee helmikuusta lähtien olemaan. Budjettihahmotelma on seuraavanlainen:


PERUSPALKKA N. 1800e (kuun 15. pvä)

Taloustilille 1000e (taloustililtä maksetaan remonttilaina, asuntolaina ja tällä hetkellä sen korot, yhteiset ruuat, sähköt, vastike, kotivakuutus ja muut yhteiset menot)

Bensaan 200e

Opintolaina 120e

Puhelin 30e

Muut laskut (autovakuutus) 50e

Käyttötilille 400e


LISÄT N. 200-1000e (kuun viimeinen pvä)

Klarna 200e

Loput jaan käyttötili-puskuri-sijoitukset akselille aina miten sattuu tuntumaan järkevälle. Ajattelin myös että kun asuntolaina on nyt koroilla lokakuuhun saakka, niin voisin sitä maksaa pois aina silloin tällöin vaikka muutamankin kympin kuussa. Ihan vaan että henkisesti helpotaa kun lainat lyhenee. Tuntuu että elämä on yhtä velkaa, ulosotosta päsi eroon niin lisää tulee ovista ja ikkunoista.. 


TAVOITTEET 2022

1. Klarna 0e

2. Remonttilaina 0e

3. Nettovarallisuus 0e

4. Puskuri vuoden lopussa 2000e

5. Sijoitukset vuoden lopussa 4000e


8 kommenttia:

 1. Kiva, että olet palannut!
  Onnittelut asunnon ostosta! Ymmärrän, että asuntovelka alussa ahdistaa, mutta se on kuitenkin ns. hyvää velkaa. Ja nyt kun korot on matalalla niin lyheneekin nopsaan.
  Elämä ei mielestäni ole koskaan riittävän tasaista; aina tulee jotain yllätyksiä (lähinnä tuntuu et negatiivisia). Silloin yritän edes vähän jaksaa miettiä mitä positiivista minulla on ja mitä olen saavuttanut ja monesti huomaankin, että kyllä tästä selvitään.
  Terveys on itsellänikin reistaillut jo pidemmän aikaa, mutta yritän pysyä toiveikkaana. Se on mielestäni asioista ehkä se pahin; harvemmin siihen itse pystyy vaikuttamaan niin paljon kuin haluaisi ja toisaalta asiat on vain aina paremmin kun itsellä ja läheisillä terveyttä riittää. -Siru-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tietyllä tapaa syksy laitto omalla kohdalla priorisointia uusiksi ja raha ei ole se ykkönen. Mutta silti oon ollut koukussa rahan seurantaan ja se on mun mielestä positiivinen koukku 😃

   Poista
 2. Kiva tosiaan kun palasit :)
  Täälläkin otettu asuntolaina viime kesänä ja sitä maksellaan nyt pois. Summa on onneksi sama joka kuukausi, joten tietty rahasumma menee aina lainanmaksuun ja laina lyhenee sitten tasaisesti.
  Loput rahat onkin sitten niitä, joihin on mahdollisuus vaikuttaa. Koko loppuvuosi menikin remontteihin ja huonekaluihin rahaa laitettaessa, osa säästöistä ja osa suoraan palkasta. Säästötili ei siis pahemmin karttunut.

  Nyt tammikuun alkaessa sillekin asialle on tehtävä jotain, joten siksikin seuraan taas sinua innoissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ku seuraat, täällä on tilaa vaikka kuinka paljon ja kalusteita ja lamppuja uupuu ihan liikaa. Mutta pikkuhiljaa 🙃

   Poista
 3. Sama täällä, mieluummin makselen omaa asuntoa pois :) Vaikka alkuun velkamäärä voikin tuntua tosi isolta, mutta siitä se lyhenee. Tsemppiä tavoitteiden saavuttamiseen!

  VastaaPoista
 4. Kiva että olet taas palannut blogin pariin ja ennen kaikkea kiva kuulla, että terveyshuolet on alkaneet helpottaa! Mutta ihan ymmärrettävää, että muun elämän keskellä raha-asiat joskus jää taka-alalle. Plus muuttoon ja remppoihin menee varmaan aina oletettua enemmän rahaa, mutta pitkällä aikavälillä on toki kannattavampaa maksella omaa asuntoa. Kaikkea hyvää tähän vuoteen ja uusiin tavoitteisiin! :)

  VastaaPoista

Suositut tekstit