torstai 5. marraskuuta 2020

Farkut

 Miksi rahankäyttö on niin vaikeaa?


 Jotenkin tosi hankala päätös oli ostaa itselle farkut. Mietin asiaa liki kaksi kuukautta. Mulla oli aikaisemmin vain yhdet farkut ja tiesion tarvitsevani toiset. Mutta kynnys ostaa ne oli todella korkea. On helpompi ostaa lahjoja muille tai kotiin jotain yhteistä lakanaa tai muuta. ja itsellekin voi ostaa tavaraa, kunhan ei liian kallista. Mutta puhtaasti itselle arvokkaamman asian ostamisen kynnys oli tosi iso.


Tein asiasta suuremman ongelman, kuin sen olisi tarvinnut olla. Mietin ostanko vaan kirpputorilta muutaman euron farkut, mutta sitten se ajatus itselle kilttinä olemisesta olisi mennyt hieman hukkaan. Juurikin se ajattelutapa itsestä: mä en tarvitse enkä ansaitse mitään arvokasta. En voi käyttää rahaa turhaan, varsinkaan itseeni, kaikki liikenevä pitäisi ohjata ulosotttoon. 


Olen yrittänyt tietoisesti opetella löysäämään rahankäyttöäni, mutta se onkin yllättävän hankalaa. Mietin jossain vaiheessa, että miksi ostaa jotain, jos se aiheuttaa vain ahdistuksen ja syyllisyyden tunteita. Tätä asiaa piti ihan terapiassa puida muiden asioiden ohella.


Ja jo, ne on vaan farkut...


Mutta mulle niiden ostaminen oli askel kohti hyväksymistä. Kohti sitä tietoutta, että olen hoitanut asiat hyvin ja en voi ikuisesti rankaista itseäni ulosotosta, joka jo kohta loppuu. Pitää suoda itselleen jotain, mitä tarvitsee.


Farkut maksoi 80 euroa.


Käyttörahaa kahdeksalle päivälle jäljellä 150 euroa. Ei siis ongelmaa.


Farkut on kaupan pussissa kuitteineen ja lappuineen. Siltä varalta jos palautan ne. Jos alkaa kaduttaa. Kyllä voi olla hankala asia tämmöset farkkuostokset. 

6 kommenttia:

  1. On ihan perusteltua ostaa housut, tai vaatteita, jos niitä tarvitsee. Ei kannata siitä potea huonoa omatuntoa. Mulle kävi kerran niin, että en ostanutkaan uusia rikkimenneiden tilalle, tuli päivä, jolloin mulla oli ainoat käyttöhousut pesussa ja tarve mennä kauppaan.... Menin sitten kahluuhousuilla kauppaan, onneksi kukaan ei kiinnittänyt huomiota, mutta seuraavana päivänä hain muutamat uudet farmarit:D

    VastaaPoista
  2. Auttaisiko, jos budjetoisit oman määrärahan itselle ostettavia asioita varten? Niin kauan, kun pysyt tämän etukäteen päättämäsi rajan puitteissa, saat hyvällä omallatunnolla ostaa itsellesi mitä vain. Ainakin siinä vaiheessa, kun ulosottosi päättyy, budjettiisi tulee sen verran väljyyttä, että tällainen oma määräraha olisi mahdollinen.

    Joka tapauksessa tämä on varmasti asia, jota kannattaa käsitellä terapeutin kanssa. Liika syyllisyys tavallisista ostoksista vaikeuttaa elämästä nauttimista ja voi lisäksi altistaa retkahduksille, joissa rahankäyttö lipeää käsistä.

    K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja ideasta, mulle tuleekin budjettiin ns. hupiraha ehkä se voi sisältää myös näitä omia ostoksia. :) Ja aion jatkaa asian käsittelyä kyllä

      Poista
  3. Auttaisiko jos tekisit vuosibudjetit sellaisille ostoksille jotka ahdistavat?
    Takuusäätiöt ja Martat on koonneet kohtuullisen kuluttamisen tutkimuksesta sivuilleen infograafeja ja koko tutkimuskin on siellä linkkinä.
    Jos noiden avulla voisit verrata ja suhteuttaa ostoksiasi ja miettiä itselle sopivan budjetin?
    Nyt kun olet jo ostoksistasi pitänyt kirjaa niin tapa on jo muodostunut ja sitä on helppo jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkan vielä tähän liittyen aiempaan kommenttiisi hupirahasta. Vaattethan voivat olla hupia mutta myös tarve. Ja eikö nyt ollut kyseessä tarve?

      Poista

Suositut tekstit