keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Tulevaisuuden budjetti

 No niin, tässäpä teille hieman raotusta mun ulosoton jälkeisiin rahankäyttösuunnitelmiin. Tuun heti hyvälle mielelle, kun katsonkin näitä lukuja ja suunnittelen tulevaa. Olen jo muutamia kuukausia sitten luonut itselleni tulevaisuuden budjetointimallin prosenttiperiaatteella. Tuloni vaihtelevat kuukaudesta toiseen, joten koen että tällainen prosenttibudjetointimalli voisi olla sopiva. Saa nähdä miten se sitten oikeasti toteutuu ja onko tämä toimiva, mutta toivottavasti. :)


Käytän tässä oletuspalkkanani nettosummaa 3000e jonka pitäisi keskimäärin vastata sitä, mitä tulen jatkossa kuukausittain saamaan käteeni.


Osa 1: Pakolliset menot 55% (1650e)

Välttämättömät menot, eli asuminen, ruoka, sähkö, auton kulut, puhelin, netti yms.


Budjetointimalli: 

(pyöristin lukuja tasakymppeihin ylöspäin niin helpompi hahmottaa ja ylijäämä ei koskaan haittaa)

Vuokra 430e

Oma käyttö 400e

Bensa 200e

Taloustili (yhteiset ruuat ja taloustavarat) 150e

Terapia 120e

Opintolaina 110e

Autopuskuri 50e (kun se kuitenkin joskus hajoaa)

Terveyspuskuri 50e (kun se kuitenkin joskus reistaa)

Kuukausittaiset vaihtuvat laskut 90e (vakuutukset, verot, sähköt)

Puhelin 30e

Netti 20e                                yht 1650e, jää 0e


Tää on ehkä haastavin osuus näistä kaikista, koska kuukausittain palkka vaihtelee samoin kuin laskut. Mutta oon ajatellut ratkaisevani sen silleen, että aina kun tosta 90e summasta jää yli niin se siirtyy seuraavaan kuukauteen odottamaan. Joskus laskin, että pakollisiin vuosittaisin epäsäännöllisiin laskuihin menee keskimäärin 80e kuukaudessa. Niin tuon 90e pitäisi riittää. Sit jos palkka on jostain syystä tosi pieni tai tosi iso niin sitähän voi kuukausittain vähä tasata että isosta palkasta jättää sivuun pienempiä palkkoja varten. Voi olla että mun budjettimalli menee ihan höpöksi jo ekoina kuukausina, mutta hyvähän se on silti olla pätevä suunnitelma jo valmiina. 


Osa 2: ASP 20% (600e)

Oispa ihanaa saada keskimäärin tuo summa joka kuukausi asuntosäästöön. :)


Osa 3: Puskuri 10% (300e)

Puskuriin mulla tavoitteena kerätä 10 000 euroa, jos lähden nollista liikkeelle, kestää se tällä summalla 34kk eli vajaan 3 vuotta. Aika jees! Ja huom, samassa ajassa eli kolmessa vuodessa mulla ois ASP-tilillä jo 20 0000e! Wuhuu!


Osa 4: Sijoitukset 10% (300e)

Sijoituksiin, eli rahastoihin, joka kuukausi 300 euroa. Hurja summa minulle, mutta siihen pitäisi olla varaa, kunhan vain uskallus myös sitten riittää! :)


Osa 5: Huvi ja hauskanpito 5% (150e)

Miettikää, 150e joka kuukausi ihan vaan mulle. Ihan vaan johonkin kivaan. Vaikka matkakassaan tai shoppailuun tai hierontaan. Ihan mihin vaan. Jeee!




13 kommenttia:

  1. Wau! Tosi hienoa! Eikö ookin ihmeellistä, miten rahaa jää vaikka mihin, kun ei ole velkoja?! Oikein hyvä ja realistisen oloinen budjetti. Ja ainahan sitä voi/täytyy kuukausittain tai pidemmin väliajoin muokata, aina tarpeen mukaan, kun asiat muuttuu. Tuo %-budjetti on siitä hyvä, että se joustaa noiden muuttuvien tulojen mukaan. Tsemppiä loppurutistukseen ja onnea uuteen elämänvaiheeseen! Olet maksanut velkoja ihan hullun määrän, nyt säästä ihan hulluna! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tai en ihan nyt vielä vaan sitten ku loputki velat maksettu. Tää on siis tulebaisuuden haavebudjetti

      Poista
  2. Itselläni on käytössä kaikille säännöllisille laskuille oma tili. Sinne siirrän joka kuukausi sen verran rahaa, kuin keskimäärin laskuihin menee kuussa. Tokihan esim. vakuutuslaskut maksan kaksi kertaa vuodessa, mutta tällöin laskutilillä on aina rahaa.
    Jotta kyseinen tapa toimisi, tili vaatii alkuun vähän isomman summan rahaa, jotta sieltä voi heti maksaa isommankin laskun.

    Lisäksi pidän tilin summan aina pikkuisen isompana kuin olisi oikeasti tarpeen. Näin siellä on johonkin yllättävästi tulleeseen isompaankin laskuun rahaa. Sieltä siis maksetaan vain nämä ns. välttämättömät laskut, ei mitään "yllättäviä" visalaskuja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on laskutili mihin laitan aina tuleviin laskuihin rahaa, se on kyllä kätevä. Vielä en oo saanu siellä isompaa summaa pysymään, kun laitan kaiken ylimääräisen aina malttamattomana ulosottoon.

      Poista
  3. Moi, mitä eroa on oman käytön rahalla ja huvi ja hauskanpito - rahalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää onki ihan hyvä kysymys. Tähän saakka oma käyttöraha menee työpaikan eväisiin, omiin ruokiin mitä haluan syödä kotona, yhteisiin ruokiin sillon jos käyn yksin kaupassa (mieskin käy välillä omalla rahalla kaupassa), omiin pesuaineisiin, rasvoihin, meikkeihin, kuukautishommiin, hiusväriin, vaatteisiin, tavaroiden osteluun, ylimääräisiin bensakuluihin jos käyn jossain kylässä sekä ja kaikkeen sellaiseen sälään. Yleensä tästä rahasta jää yli ja laitan niitä ylijääviä sekä puskuriin että laskutilille tai ohjaan ulosottoon.

      Huvirahan ajattelin suunnata puhtaasti johonkin sellaiseen kivaan. Kun nyt olen elänyt niin tiukasti että mulla on esim. tällä hetkellä yhdet farkut. Oma käyttöraha menee siis semmoisiin mun silmissä "pakollisiin" ja huvi-hömppäraha ei pakollisiin ja sen tarkoitus on tuottaa mulle iloa ja rentoutta. Että saan tehdä tai ostaa jotain myös sillain, ettei ole pakottavaa tarvetta. Ettei tarvi enää miettiä että raaskiiko niitä sukkia ostaa tai voiko käydä hierojalla. 🙂

      Poista
  4. Hyvältä näyttää!Ja niinkuin tuolla aiemminkin taisin jo mainita, oon ihan varma, että kokemukseksi ulosotossa kääntyy varmasti vielä vahvuudeksesi!Ehkä vastoinkäymiset ovat juuri sitä varten-jotta me kasvamme ja opimme!Ehkä tämä kokemus on ollut sun "kauppakorkeakoulu"ja koulu muullakin tavoin.Yksi on varmaa;sun kokemus ja sen jakaminen on auttanut monia-satoja, tuhansia kohtalotovereita menemään eteenpäin ja jaksamaan.Ja se on mun mielestä mielettömän hieno juttu!
    Minäkin täällä innolla odotan että pääset kohta jo vähän toisenlaisiin kuvioihin kun ulosotto loppu!Ihan mielettömän hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tulipa hymy kasvoille sun kommentista. En malttais enää odottaa. Vikat kuukaudet enää ja sit se ois siinä! 🙂

      Poista
  5. Hei!

    Haluaisin heittää idean tai ainakin kertoa miten itse tekisin. Tekisin sellaisen verokortin, että prosentti loppuvuodelle olisi nolla. Näin voisit olla vapaa ulosotosta jo vuodenvaihteessa ja aloittaa ensi vuonna puhtaalta pöydältä. :) Korko kuitenkin koko ajan raksuttaa, kun taas jäännösverolle alkaa 2% korko seuraavan vuoden helmikuusta, ja siitäkin vähennetään 20 euroa. Mätkyjen maksua varten voisi kerätä puskuria, tai muuten pitää hieman pientä prossaa alkuvuonna-> enemmän käteen mätkyjä varten ja loppuvuodesta halutessaan nostaa. Uo:n korko on varmasti mitätön enää tässä vaiheessa, mutta kannattaa opetella laskemaan erilaisia vaihtoehtoja ja omaksua tietty ajattelutapa, kun sijoittaminen alkaa olla ajankohtaista. Vaikka veronpalautukset on ihania, se on lainaamista verottajalle huonolla korolla, yhtälailla voi verottajalta ottaa edullista pikavippiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun käsittääkseni veroprosenttia ei voi itse rukata pienemmäksi saati sitten nollaksi. Edullinen pikavippi on yhtälailla pikavippi ja niitähän bloggaaja tässä koittaa maksella takaisin.

      Poista
    2. Veroprosenttia voi laskea itse ja varmaan sen sais oikeat livut syöttämällä nollaksikin.

      Enemmin maksan silti ulosottoa vähä aikaa pidempään kuin enso vuonna mätkyjä. 🙂

      Poista
    3. Ja vielä tohon verottajalle lainaamiseen, oon nyt kahtena vuonna laskenu veroprosentin hyvin lähelle nollaa 🙂

      Poista
    4. Veroprosentin saa ihan sellaiseksi kuin haluaa.

      Jos on pikavippiä 10% korolla valmiiksi ja joku tarjoaisi saman vipin nollakorolla, kannattako se jättää vaihtamatta vain koska sekin on pikavippi? Heh.

      Poista

Suositut tekstit