lauantai 24. marraskuuta 2018

Kävin eilen kaupassa

Kävin eilen kaupassa, ruokakaupassa. Tein kauppalistan ja ostin täsmälleen sen kotona tehdyn listan mukaan ruokatarvikkeita. Vähänkö tuli hyvä mieli. :) Eniten säästää, kun ei osta mitään. Siinä säästää sen 100%.

En muista montako vuotta sitten Black Fridaysta on tullut Suomessa tämmönen hitti, mutta nyt huomasin jo viikolla töissä, että asiasta oli paljonkin keskusteluja. Että mitä tarjouksia on tai kuinka iso alennusprosentti mistäkin tuotteista. Lisäksi mainontaa tuli tv:stä ja radioista ja netistä ja vaikka mistä aivan järjettömästi.

Itselläni on selkeä sääntö kulutukseen: jos mä en tarvitse sitä, en osta sitä. Skippasin kaikki mainostukset ja nettisivujen selailut. Ei tullut mitään mieleen mitä pitäis just nyt, tässä hetkessä saada. Toki ymmärrän hyvin, että jos on tarve ostaa vaikka pesukone tai muu isompi juttu ja sen saa paljon halvemmalla, niin kannattaahan se silloin ajoittaa oikein ja ostaa halvalla. Samoin jos joululahjaa aikoo hommata sieltä niin ei kai siinä.

Jotenkin tää nykyajan kulutusjuhla on uskomatonta. Videot jenkkilän black fridaysta on hullun myllyä. Ja toisella puoella maapalloa, missä halpatuotteita tehdään, ihmisillä on häävin yhdet vaatteet päällä. Enkä tiiä onko Suomessakaan niin fiksua porukkaa. Ihmiset kulkee massoittain kauheessa tungoksessa. Sisko soitteli eilen paikallisesta ostoskeskuksesta, missä oli tuotteet -30%, että ihmiset hullunkiilto silmissä menee ja aivan jäätävät jonot kassoille. Sekin oli lähteny vaan pois sieltä, koska ei ollut halunnut jäädä siihen tunf´gokseen. Hyvä sisko! 

En jaksa uskoa, että kaikki ostaa vaan tarpeeseen ja puntaroi huolella. Toisaalta, eipä se mun asia oo ketään tuomitakkaan. Itsehän nimittäin kävin viime viikonloppuna -20% alennuksesta ostamassa joululahjoja. :D Nekin ostin listan mukaan, eikä mukaan tarttunut mitään ylimäärästä sillonkaan ja itselle ei mitään. Hyä minä. Mutta se olikin tooosi ihmeellistä: -20% koko viikonloppu, ei paljon yhtään ihmisiä. Sitten yhtenä päivänä -30% ja ääriään myöten täynnä. Hyvin on saatu lyötyä läpi tää konsepti meille Suomeen.

Tämmönen lievästi negatiivissävytteinen angstaus maailman tilanteesta ja ihmisten käytöksestä tähän väliin. Älkää pahottako mieltänne. Ja jos kävitte ostoksilla eilen, toivottavasti teitte hyviä, suunniteltuja ja tarpeellisia hankintoja! :)

7 kommenttia:

  1. Hyvä blogi sinulla, lisäsin omaan blogiluettelooni. Samoja teemoja tällä viikolla itsekin pohtinut ja niistä kirjoittanut. Väenpaljous ei ole koskaan ollut oma juttu, mieluummin surffailen tarjoushaukkana lahjat verkosta. Sen hyvä puoli on se, että ei niin helposti tule virtuaaliseen ostoskoriin siirrettyä mitää ylimääräistä, kaupassa koen että se tapahtuu helpommin. Lisäksi, tuntuu että ihmisiset saavat bensaa liekkeihinsä kaupoissa kun näkevät että muutkin ostavat. Hullut Päivät on kaikkein pahin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hulluilta päiviltä oon itse joskus ostanut karkkia. Muutoin en koskaan mitään. :D

      Poista
  2. Minäkin onnistuin pidättäytymään kaikista mustan viikon "huimista" tarjouksista :D Eikä yllättäen tehnyt edes vaikeaa, vaikka takana onkin kaksi vähän vaikeaa kuukautta joihin on sisältynyt ihan liikaa rahanmenoa.

    VastaaPoista
  3. Minulla on hyvinkin samoja ajatuksia.
    Kävimme tosin ostoksilla, mutta se johtui siitä, että päivä sattui muusta syystä olemaan vapaa.
    Heräteostoksia tuli sen verran listan ulkopuoelta, että ostin Ikeasta leivonta-alusen, joka ei ollut ollut hankintalistalla aiemmin.

    Toivon myös, että ihmiset alkaisivat pikkuhiljaa vähentää kulutusta, vaikka mikä alennusmyynti olisi. Hienoa, että tästä puhutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis kertakäyttökulutuskulttuurissa ei vaan ole mitään järkeä. Järkevää on ostaa tarpeeseen ja harkiten eikä hetken mielijohteesta. Toki en todellakaan ole mikään mestari aina tässä itsekään, mutta tämmöset kulutushysteriapäivät on jokseenkin melko kaukana omasta arvomaailmasta.

      Poista

Suositut tekstit