tiistai 30. lokakuuta 2018

Kuinka itse säästän rahaa

Kokosin tähän asioita joista olen huomannut säästäväni rahaa...


1. Yhteislahjat
Nyt on loppukesän ja syksyn aikana ollut paljon juhlia, joihin on pitänyt hommata lahjoja. Häät ja kolmet pyöreät synttärit juhlittu, vielä yhdet pyöreät synttärit marraskuusssa tulollaan. Yhteislahjat on huippu keino sekä säästää rahaa, että antaa jotain mieluista lahjaksi. Joku 10-20e yhteen lahjaan yksin ostettuna on melko pieni summa, mutta jos isompi porukka kasaa saman summan jokaiselta esim lahjakorttiin, on se jo merkittävä. Olen kaikkiin näihin lahjoihin eli 4 kohtuu isoon lahjaan laittanut yhteensä 70e, eikä ole tarvinnut hävetä tai miettiä onko mun lahja ollut huono.

2. Kirjasto
Luen tosi paljon kirjoja. Jostain syystä kirjasto on kuitenkin ollut mulla unohduksissa pitkän aikaa, kunnes sen viime kesänä löysin. Nyt käyn kirjastossa joka viikko. Täysin ilmaista lukemista ja tekemistä. Ja vinkkinä bookbeatin ym tilaajille, sieltä löytyy myös äänikirjoja. :)


3. Suunnittelu
 Olen oppinut tekmään kauppalistan. Se sekä nopeuttaa kaupassa käyntiä että säästää selkeästi rahaa, koska turhat kauppareissut jäävät pois (esim unohtu hammastahna, haempa sen plus kaikkee muuta). Lisäksi ei tule tehtyä heräteostoksia. Suunnitteluun sisältyy myös budjetointi, joka on kyllä nyt ihan ykkösjuttu. Tietää paljonko on rahaa käytettävissä ja elää sen mukaan. Maailman paras keksintö tuo budjetointi.

4. Kimppakyydit
Mulla on useamman kymmenen kilometrin työmatka. Yks mun työkaveri asuu mun työmatkan varrella ja kuljetaan hänen kanssaan vuorotellen töihin, siten että ajan hänen luokseen ja siitä ajamme joko hänen tai minun autollani työpaikalle. Tosi iso säästö syntyy siitä mielle molemmille, etenkin kun polttoaineiden hinnat hiipivät koko ajan ylöspäin.

5. Hyödynnän alennukset
Tässä on oltava tarkkana. Ettei osta mitä tahansa mikä on alennuksessa. Mulla on joskus aika vanha olo kun ostan vaikkapa pyykinpesuainetta tai hammastahnaa isompia eriä jos ne on oikeasti hyvässä alennuksessa. Tai vessapaperia. Kannattaa kuitenkin muistaa katsoa litra/kilohintoja ja verrata että tuleeko oikeasti halvemmaksi ostaa vaikkapa tolua kolme pulloa vai rainbowin vastaavaa. Joo, eli siis hamstraan vessapaperia, talouspaperia, pyykin ja astian pesuaineita sekä hammastahnaa, rasvoja, saippuaa ja shampoota jos ne on hyvässä alennuksessa.


7. Opettelen sanomaan ei
- Tänään lounaalle, huomenna leffaan, viikonloppuna tallinnaan. Mietin mitä haluan oikeasti tehdä ja teen semmoisia asioita. Jos mua ei kiinnosta taikka mulla ei ole rahaa niin en tee. Tämä joskus haasteellista, mutta opettelua opettelua. Ja jos oikeasti haluan lähtä vaikkapa kahville niin lähden. En halua olla mikään semmonen, etten tekis koskaan mitään koska pitää säästää. Elämä on kuitneki nyt. Mutta rajat pitää olla itselle asetettuna, paljonko voi hömpöttää.


8. Kilpailutin
Sähkösopimuksen. Säästän n. 120e/vuodessa. Nettiliittymä ja puhelinliittymä mulla on hyvin kilpailukykyiset, nekin toki tarkistutin.


9. Ostan vain jos on rahaa
Korvamerkitsen rahat: tässä kuussa ostan vaatteita 100eurolla. Eikä niin että hei onpas hieno takki, maksaa 100e ja menee nyt tästä näppärästi hätävarapuskurin puolelta ku mä vaan just nyt haluan ja tarvin ton. Näin  voin aidosti olla iloinen ostoksesta, eikä tarvitse epuskurin paikkailun kanssa tuskastella jälkikäteen


10. Toivon järkevästi
Synttärit tai joulu. Joku kysyy mitä toivot.  Toivon sitä mitä tarvitsen, esimerkiksi toivoin mieheltäni synttärilahjaksi lahjakorttia ruokakauppaan. :D Tällä lahjakortilla sitten ostin hiusvärin, shampoota, hoitoainetta, saippuaa ja rasvaa. Kätevää. Vaatekauppojen lahjakortit ovat myös hyvä toive jos en muuta keksi. Vaatteita ainakin itse vähintään kerran vuoteen tulee ainakin ostettua.


11. Vältän työpaikkalounaita
Omat eväät mukaan töihin. Itse käyn töissä lounaalla ehkä max 2x/kk. Ison summan säästää kuussa rahaa kun jaksaa ottaa omat eväät töihin mukaan. Ja säästää myös aikaa kun ei tarvitse raahautua lounaalle ja sieltä pois.


12. Hyödynnän luontoa
Itse rakastan marjastaa. Joskus se jää vähemmälle, joskus taas paremmin saa marjaa. Tänä vuonna poimein marjoja hieman jopa myytäväksi asti, eli sain pakkasen täytteen lisäksi pikkaisen rahaa.Parantamisen varaa löytyisi paljonkin, Pitäisi juoda enemmän vettä, eikä mitää mehuja tai muita hömpötyksiä. Pitäis leipoa pakkaseen niin ei tarttis ostaa leipää eikä herkkuja. Pitäisi tehdä sitä ja tätä ja harrastaa vain kävelyä ettei uintiin menisi rahaa yms.

MUTTA elää pitää ja siitä en tingi, mielestäni säästäminen on järkevää silloin kuin se on järkevää ja itselle sopivaa. En pystyisi elää kaurapuurolla ja luonnonantimilla tekemättä mitään vaikka se säästäisi hirveänä rahaa. Nää mun säästökohteet sopii mun tyyliin ja mun elämäntilanteeseen tällä hetkellä, eikä niistä kenenkään kannata ressiä vetää. Jokainen luo oman näköisensä elämäntyylin ja elämän. Voihan se olla että viiden vuoden päästä humputtelen lounailla joka päivä. :D Elämä on elämää. :)6 kommenttia:

 1. Hyviä ja kestäviä juttuja sinulla listalla! Monesti se oman ajattelutavan muuttaminen ja omien tapojen muuttaminen säästää rahaa eikä lopulta edes heikennä elämänlaatua vaan lisää, vaikka rahaa kuluu vähemmän.
  Meillä on monesti kallis kuvitelma hyvästä elämästä, eli sitä luulee rahalla saavansa jotain enemmän, vaikka lopulta kaikki arvokkain on ilmaista eikä sitä edes saa rahalla.
  Suurin säästö tehdään omassa päässä :)

  Minä muuten otan työpaikkalopunaan lenkkeilyn kannalta. Siis silloin kun käyn lounaalla, käyn pidemmän kautta. Samalla tulee liikuntaa kesken työpäivän ja isoin hyöty irti lounaasta.

  Usein jätän lounaan syömättä ja vaan lenkkeilen sen palkattoman 30 min ajan ja käytän kahvitauon lounaan syömiseen. Silloin etenkin saa työpäivästä hyvän hyödyn irti, kun tavallaan pääsee palkallisesti lenkkeilemään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo monesti oon yrittänyt ajatekla, ettei mulla esim opiskellessa ollut rahaa ikinä yhtään ja silti elämä oli ihan mukavaa. :)

   Tuo sun työpaikkalounas lenkkeily on ihan super! :)

   Poista
 2. Erittäin hyvä listaus! Meillä kovimmassa käytössä on varmaan kohdat 5, 11 ja 12, ja säästöjä todellakin kertyy. Parantamisen varaa olisi ehdottomasti kauppareissujen suunnittelussa, ja kai se olisi taas aika kilpailuttaa ainakin sähköt - vakuutusten kilpailutuksella taidettiin säästää keväällä reilu satanen vuodessa.

  On myös niin totta, että jokainen toteuttaa säästämistä hiukan eri tavalla: mulle kaurapuuro ja itse poimitut mustikat ei todellakaan ole piheilyä, vaan arjen luksusaamiainen! Se, että on aikaa keittää puuro kattilassa, ja laittaa vielä luomuherkkua päälle tuntuu kalliilta, vaikka todellisuudessa kustannus taitaa olla jotain 10 snt luokkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis on se ihan hyvää silloin tällöin se puurokin, mutta tarkoitin sitä, ettei sitä pelkästään syö koska se on halpaa. :)

   Joo parantamisen varaa löytyy aina ja varmaan kaikilla, mutta tasapainon löytyminen ois se tärkeä juttu ja että ne jutut toimii itsellä sitten arjessa hyvin, ilam suuria ponnistuksia ja muuttuu automaatioksi.

   Poista
 3. Tekstistäsi ilmenee todella hyvin se, miksi tällä hetkellä maksat todella paljon velkojasi pois sen sijaan, että tekisit koko ajan lisää velkaa.

  Kokonaisvaltainen ajattelutavan muutos näkyy tekstistäsi todella hyvin. Tsemppiä siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Toki lisävelan tekeminen on mahdotonta luottotietonsa menettäneellä, toiki läheisiltä vois lainaillaa rahaa mutta siihen en sentään lähtisi.

   Poista

Suositut tekstit