torstai 24. toukokuuta 2018

Velkaneuvonnasta yleisesti/hakuprosessi

Haluan jakaa oman hakuprosessini velkaneuvontaan ja sen mihin on syytä varautua tai valmistautua velkaneuvontaan hakiessaan. Kannustan kaikkia ylivelkaantuneita hakeutumaan oman kuntansa ilmaiseen velkaneuvontaan. Lisäksi jos kokee, että tilanne on lipsumassa käsistä, kannattaa velkaneuvontaan hakeutua. Hakijan ei tarvitse olla ulosotossa.

Ihan ensimmäiseksi (syyskuu 2017) soitin velkaneuvonnan numeroon. Omassa kunnassani soittoaikaa oli 2x viikossa tunnin ajan eli todella vähän. Heräsinkin 10min vaille ennen kuin soittoaika alkoi, mutta harmikseni kellon tullessa pykälään, joku oli ehtinyt ennen minua. Tuuttasi vain varattua joten soitin 2min välein ja pääsin kuin pääsinkin lopulta läpi.

Jännitti hirveästi soittaa ja kertoa karusta tilanteestani jollekin oudolle, mutta puhelimeen vastasi ystävällinen nainen, joka kuunteli tilanteeni ja kehoitti säästämään kaikki tulevat laskuni. Hän myös kertoi, että jos rahasta tekee tiukkaa niin tulee maksaa aina ensin asumiseen liittyvät kulut (vuokra, sähkö, vesi, vakuutus) ja sitten puhelinlasku. Viisas neuvo, onneksi itse olen pystynyt kaikki muutkin laskut (paitsi ne pelivelat jotka on uo:ssa) hoitamaan. Hän kertoi että paikkakunnallani on noin 6kk mittaiset jonot ja otti henkilötietoni ylös. Puhelu kesti noin 30min.

Puhelussa hän kertoi postittavansa minulle allekirjoitettavaksi ja palautettavaksi lomakkeen (valtakirja), joka antaa velkaneuvonnalle oikeuden selvittää mihin kaikkialle olen velkaa ja minkä verran. Lisäksi liitteenä oli lista papereista mitkä he tarvitsivat velkaneuvontaa varten.

Listalla oli:


Itse kirjoitettu velkaantumishistoria
Viimeisen 5v työhistoria (itse kirj/TE-toimiston sivuilta)

Velkaluettelo (laskut, erääntyneet, hoidossa olevat, kk-erät, osamaksukaupat jne)
Velat, joissa takaajana

Kaikki tulot omat ja puolison(palkka. työttömyysraha jne.)
Verotuspäätökset 2014-2016 (oma ja puolison)
Tyttömyyskassan jäsenmaksu

Asumismenot (vuokra, sähkö, vesi, kotivakuutus)
Työmatkakulut
Lääkemenot
Päivähoitomaksu
Elastusapusopimus
Lapsen tapaamiskulut

Kauppakirjat omaisuudesta (esim asunto)
Auto (oma hinta-arvio)
Muu omaisuus
Selvitys merkittävästä 10v aikana olleesta merkittävästä omaisuudesta
Selvitys päättyneestä yritystoiminnasta

Että joo, kannattaa säästää kaikki laskut ym tositteet mistä näkyy säännöllisiä menoja. Kova työ oli haalia kaikki kasaan, palautusaikaa oli muistaakseni kuukauden verran.

Ja sitten palautin laput postin kautta ja odotin. Odotin reilusti sen 6kk ennen kuin toukokuun alkupuolella tuli sitten aika velkaneuvojalle, sinne piti vielä ottaa mukaan viimeisimmät minun ja puolison palkkakuitit sekä verotus päätökset vuodelta 2017. Tosiaan kuten aiemmassa postauksessanikin kerroinkin, koin siitä paljon apua vaikka sinänsä kohdallani maksusuunnitelma pysyikin samana. Siistiä on se, että tiedän saavani sieltä apuja ja tukea, jos sitä tarvitsen kun minulla on nyt oman velkaneuvojani yhteystiedot.  Jonkun kohdalla varmasti vielä suurempi apu riippuen tilanteesta. Kartoittavat vaihtoehdot eli: maksa itse, päästä ulosottoon ja hoida sen kautta, vapaaehtoinen velkajärjestely, lakisääteinen velkajärjestely tai sosiaalinen luotto. Vaihtoehtoja voi olla lisääkin, nuo itsellä tiedossa.

Velkaantunutkin on ihminen. Ja voi selvitä kuiville. Vaatii paljon omaa työtä ja kuluseurantaa ja budjetointia sekä motivaatiota. Mutta itse ainakin aion selvitä tästä velkasuosta ja toivon samaa kaikille, jotka ylivelkaantumistilanteessa ovat. Ei luovuteta ja haetaan sitä apua kun sitä kerran saa.

7 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus.
  Hyvä kun kirjoitit tämän auki.
  Tärkeimpänä lopussa se, että velkaantunutkin on ihminen ja apua on saatavilla.

  Ja hieno juttu tosiaan tuo yhteys velkaneuvojaan. Se on omanlainen helpotus, kun on joku, jolta saa apua ja tukea kiperiin kysynyksiin ja tilanteisiin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kaikki me muokataan jotkut isommin toiset pienemmin. Tärkeintä on löytää joku kestävä ratkaisu miten tilnteest alkaa päästä eteenpäin.

   Poista
 2. Minusta ei kanskaan velkaantuneen kannattaisi jäädä yksin. Tottakai hävettää, mutta kaikkia hävettää sössiä omat raha-asiat. Mutta pitäisi mu7staa ettei valitettavasti ole ainoa ja ensimmäinen. Ja se joka velkaantunutta eniten soimaa on velkaantunut itse. Omista veloista puhuessa harva on syyllistätynyt tai puhunut minusta rumasti. Ne ainoat joilta olen saanut omasta mielestä typeriä kommentteja on ihmiset jotka ovat saaneet vanhemmiltaan ylettömästi rahaa joka apuun. Sellaiset joiden ei koskaan tarvinnut miettiäitse miten kerätään takuuvuokra tai maksetaan kuluja. Mutta niistäkään kommenteista ei tarvitse välittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se öiden valvominen ja yksin itkeminen varmasti kaikille kovasti velkaantuneille tuttua. En sano että omista asioistaan tarttee julkisesti huudella jos ei halua. Mutta että olisi ainakin se yksi ihminen joka kuuntelee ja tukee. Se helpottaa. Ja sekin kun saa asiat jollekin mallille ja pientä valoa näkyy tunnelin päässä.

   Poista
 3. Hei, sain vihdoin kahlattua kaikki kirjoituksesi ja täytyy oikeasti nostaa hattua sinulle! Hyvin olet ottanut tilanteen haltuun.

  Olen kohtalotoverisi, velkaa on jäljellä hitusen alle 20 000 euroa. Työttömyys valitettavasti kasvatti alkuperäistä summaa ärsyttävän paljon, mutta nyt olen taas päässyt maksamaan velkoja. Isoin harmituksen aiheeni on se, että olen määräaikainen. Tarkoittaa sitä ettei minulla ole "vakiintuneita olosuhteita" enkä pääse hakemaan Takuusäätiön lainaa. Minulle se sopisi kuin nenä päähän :)

  Ja määräaikaisten työsuhteiden huono puoli on se, että jos tuleekin työttömyysaika, niin velat alkavat taas kasvamaan ja olen hitto vie kohta taas lähtötilanteessa. Puhumattakaan noista taulukkomaksuista, en pääse niistä eroon koskaan.

  Säästämisestä piti vielä kommentoida, että miten sä uskallat säästää tilille? Itse pelkäisin ulosoton tyhjentävän vähäisetkin puskurisäästöni, joten ainoa keino on säästää hätävara patjan alle.

  Pahoittelen vuodatuksesta, mutta salailen asiaa enkä voi tietenkään avautua näistä julkisesti. Kiitos blogistasi :)

  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taulukkomaksut pitäisi loppua kun saat kasaan 24kk ajalle 18 palkasta mitattua ulosottokertaa. Toivottavasti siis töitä sinulla riittäisi niin pääsisit niistä eroon, ne on kyllä raivostuttavia...

   Säästän puskuria itse siis käteiseksi myös, en tilille. Verkkopankissa pidän uo-ylijäämätiliä, normi käyttötiliä ja laskutiliä. Tiedän että uo voi viedä tililtä jos siellä on yli 1000e rahaa ja pidän tilanteen koko ajan sellaisena, että jos se sen tekee niin se saa tehdä. :)

   Tsemppiä sulle tilanteeseen, näistä asioista on hankala puhua, mutta onneksi netissä löytyy vertaistukea. Vuodatukset ei haittaa. ;)

   Poista

Suositut tekstit