lauantai 23. tammikuuta 2021

Väritystaulukoita

 Joku toivoi tuolla edellisen postauksen kommenteissa väritystaulukoista kuvia. OSan taulukoista oon tehnyt itse, osassa siirryin itse väritetyistä kuvista planneri.fi:n velka- ja budjettikirjojen värityksiin. Sain sivustolta ilmaiseksi pari kirjaa ja ne on kyllä ollut tosi kivoja. 


Mutta siis aivan hyvin pääsee värittelyjen ja seurantojen makuun vaikka piirtää värityskuvia itse. Mua ainakin motivoi kovasti seurata tavoitteiden täyttymistä konkreettisesti.


1. kuvassa mun tämän vuoden tavoitteet värityskuvina. Tämä sivu on tarkoitus siis väritellä täyteen tämän vuoden aikana. Yksinkertaista, yksi neliö vastaa aina tiettyä summaa ja kun summa tulee täyteen saa ruudun värittää. :)

Tämän vuoden tavoitteena siis puskuri 3000 euroa, sijoitukset 3000 euroa ja ASP-tili 6000 euroa. 




2. kuvassa mun viimeinen velka eli opintolaina. Kun olin hurjimmillaan noiden velka-asioiden suhteen niin ajattelin, että maksan opintolainan tänä vuonan pois. Mutta mun mieli ja prioriteetit on muuttuneet. Mulla on opintolainaa jäljellä vielä hurjat 13 111 euroa, Mutta mua ei haittaa se just nyt yhtään. korko on olematon. Oon nyt priorisoinut nuo mun muut tavoitteet tärkeämmiksi ja opintolaina lyhenee säälittävää 100 euron kuukausitahtia ja sillä tahdilla se on maksettuna tasan 10 vuoden päästä. :D Mutta katsotaan alkaako tuo laina jossain vaiheessa tympimään niin kovasti että teen jonkin maksuohjelman muutoksen siihen. Just nyt en tee asian eteen yhtään mitään.






Sitten velkakuviin, tosiaan siirryin omatekoisista kuvista näihin valmiisiin pohjiin. Nämä oli tosi kivoja ja motivoivia. Jotenkin mulle se konkreettinen värittäminen ja edistymisen näkeminen oli kyllä tosi motivoivaa. Ja sen takiahan tein itse lisää vielä värityskuvia joita värittelin amtkan edetessä. 








En tiiä ymmärtääkö tätä taulukkoa kukaan muu kuin minä. Yksinkertaisesti seurasin tässä viikkojen kulumista kohti ulosoton loppua. Mun oma viikkokalenteri. 😁






Tässä käsin tehty pylvässeurantataulukko ulosottovelkojen pienenemisestä. 






Tää taulukko oli itselle ehkä tärkein. Päätin heinäkuussa 2018 että velka on maksettu kesäkuussa 2021 pois ja laskin että 1100 euron nettolyhennyksillä se onnistuu. Seurasin tämän taulukon avulla 6 kuukauden jaksoissa paljonko velka keskimäärin kuukausittain lyhenee ja täytyy sanoa, että pysyin tahdissa ja ylikin meni niinkuin tämä tavoitteen toteutuminen pertäi 5kk etuajassa kertoo. Suosittelen tällaisen tekemistä jokaiselle. 







Tässä kokonaisvelan seurantataulukko. Tästä huomaa selkeästi, kuinka myöhään aloin seuraamaan ulosottotaivaltani, koska tämä on ensimmäinen taulukko minkä tein kun velkaa oli jäljellä vajaa 50 tuhatta euroa. Vihreä kuvaa palkasta suoraan menneitä suorituksia, keltaiset ovat veronpalautuksia ja punaiset/violetit ylimääräisiä lyhennyksiä. Vaikka ylimääräiset suoritukset näyttävät taulokon vihreän keskeltä pieniltä eikä kuukausittaiset satsaukset tuntuneet kovinkaan isoilta, on huiomattavaa että nettovaikutus ylimääräisillä lyhennyksillä on korkojen ja taulukkomaksujen jälkeen ollut 6800 euroa. Se on merkittävä summa. Niiden avulla tavoite täyttyi kevyesti. Jos vaan rahkeet siis riittää, niin suosittelen niiden tekemistä.







Sitten vielä aivan toiseen asiaan. Velat maksettuani olen saanut instagramin puolella kommentteja, että helppohan se on maksaa velkoja nopeasti pois kun asuu puolison kanssa. Kyllä, se helpottaa elämää. Vuokrasta maksan puolet. Kotivakuutuksesta puolet. Ruokakulut jaamme puoliksi. Totta kai se säästää rahaa. Ja merkittävästi säästääkin.


On kuitenkin mielestäni huomattava, että mieheni nettopalkka on kuukausittain 1400 euroa. Eli vähemmän, mitä minulle jäi käteen ulosoton jälkeen. Omat kuluni kuten auton huollot, vakuutukset ja verot sekä polttoaineen maksan yksin siitä huolimatta, että miehelläni on autoon käyttöoikeus.


Mieheni ei ole taloudellisesti auttanut minua velkojen maksussa, eikä ns. armoa ole annettu enkä ole sitä toivonutkaan.


Totta kai ymmärrän, että esim yksin asuvalla pienipalkkaisella tai yksinhuoltajaäidillä taikka työttömällä on hankalempaa maksella suuria velkamääriä muiden kulujen lisäksi. Mutta toivoisin, ettei kukaan katkeroidu mun palkkatasosta tai parisuhdetilanteesta, vaan toimisi omien voimavarojen ja taloudellisen tilanteen mukaan itselle parhaalla tavalla. Toisen saavutusten mitätöinti pointilla helppoahan se sulle on, tuntuu hieman ikävältä. 

11 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida tuota, että auttaako kumppani rahatilannetta. Näin yksinasuvan näkökulmasta sanoisin, että joo ja ei. Riippuu tosi paljon tilanteesta ja ihmisistä. Itse asun sellaisessa asunnossa, jossa asuisi hyvin myös kaksi eli periaatteessa asuinkustannukseni puolittuisi, jos joku asuisi täällä mun kanssani. Mutta toinen ihminen tuo aina lisäkuluja ja kompromisseja. Esimerkiksi itselläni ei ole mitään suoratoistopalveluita eikä lehtitilauksia - jos kumppanilla tällaisiä olisi ja haluaisi ne pitää, todennäköisesti kuluihin osallistuihin koska niitä käyttäisin. Kumppanin myötä elämään tulee myös paljon muita ihmisiä jotka aiheuttavat kuluja; esim sukulaisten juhlat, mahdollisia lapsia tms. Isoin vaikuttava tekijä on, ettei kaksinasuvat aina pysty kontrolloimaan 100% omia kulujaan eli on suurempi todennäköisyys ns yllätyskuluille esim toinen haluaa useammin käydä ravintolassa syömässä. Ei ratkaisu aina voi olla, että en lähde ja teen vain oman pääni mukaan. Ja toki voi yhdistää ruokakulut, mutta siis kyllähän niistä sitten pitää riittää kahdelle ruokaa. Voi yksinasuvakin ostaa isoja määriä ja pakastaa ekstat tms. Tällä vain haluaisin tuoda ilmi, etten ainakaan mä näe yhtään, että kumppanisi olisi avittanut sun velanmaksutahtia vaan itse olet velkasi maksanut! Saat olla itsestäsi kyllä tosi ylpeä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, kaikilla on omat elämäntilanteet ja omanlaiset tavat. Siksi ei voi yksittäisen ihmisen asioita verrata yksittäisen faktan pohjalta. Kiitos ❤

      Poista
  2. Kumppanilla voi myös olla kalliita tapoja, joita ei itsellä välttämättä olisi. Esim olen asunut sisäfileepihvejä harrastavan kanssa (ihan arkipäiväruoka), ja jos ei viiniä ollut piti sitten käydä ostamassa kopallisen pienpanimo-olutta. Ja ravintolaan syömään vähintään kerran viikossa.Kun vielä kumppani polttaa askillisen päivässä ei talousrahat tietysti riitä kovin hyvin. Jos vielä on pari lasta,joilla kalliit harrastukset ymmärtää, että perheellisen voi olla vaikeampaa selvitä velanmaksusta kuin yksinasuvan.

    VastaaPoista
  3. Tuohon opintolainaan liittyen, jos mielesi muuttuu, niin lisämaksuihin ei tarvitse tehdä muutosta maksuohjelmaan. Katsot vain pankin veloituksesta tilinumeron ja viitteen ja voit omantahtisesti, halutessasi, tehdä lisämaksuja. Mä maksoin sillä tavalla omani pois. Ja vaikka olikin pieni korko, niin silti se laina minua ärsytti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippu tieto, kiitos. Täytyy harkita tätä että jääkö minulle käyttörahoista esim ylijäämää jota voisin ohjailla opintolainan maksuihin sitten. Katson miten tää uusi budjettimalli alkaa toimimaan ja priorisoin nyt ensin puskuriin ja muiden säästöjen kerryttämiseen ainakin ensin. :)

      Poista
  4. Moikka. Sinulla on ollut huikea matka kohti kohti velattomuutta. Isot onnittelut :) itse olen vasta alkuviivalla ja taakkana 56k Velat joista pyrin selviämään ilman ulosottoa ja huomattavasti pienemmillä tuloilla mutta blogisi on antanut toivon kipinää. Thanks ❤️

    VastaaPoista
  5. Onnea ulosoton loppumisesta. Luulin, että olet täysin velaton nyt, mutta onhan sinulla opintolainaa.
    Aloitin 2019 kesällä maksamaan omia 15k ulosottoja pois, aikataulu uo päättymisestä oli aika sama kuin sinulla, mutta otinkin pari vapaa kk. Nyt jäljellä vielä reilu tonni.
    Uusi luottotietolaki voi tulla voimaan tänä vuonna ja sen myötä luottotiedot palautuisivat hyvin nopeasti sen jälkeen kun velat ovat maksettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavan lähellä olet ulsoottovelattomuutta! Onnea jo etukäteen, aivan huippua. Ois kyllä hyvä tuollainen uudistus. :)

      Joo opintolainaa on vielä reilusti, mutta en sitä ajatellut stressata sen kummemmin. PIkku hengähdystauko velkojen maksamisesta ja keskittyminen säästöihin on nyt mun prioriteetti numero 1.

      Poista
  6. Hei, mistä olet hankkinut nuo tulostetut velka kaaviot? Tekisi mieli itse kokeilla samanlaisia... - Siru-

    VastaaPoista

Suositut tekstit