tiistai 5. helmikuuta 2019

Lamaannus

En tiedä mikä mulle iski tuon talviloman jälkeen. Kaikki tuntuu jotenkin pakkopullalta. Olen aina tehnyt paljon töitä ja myös tykännyt käydä töissä, mutta nyt on iskenyt joku lomanjälkeinen lamaannus. Töihin ei huvittaisi yhtään mennä, eikä siellä yhtään myöskään olla. Ylityötarjouksiakin on tullut useampi tässä, muttei ole napannut lainkaan lähteä ylityövuoroihin tienaamaan ylimäääräistä rahaa.

Ihmeellistä on se, että tämä lamaannusvaihe vaikuttaa myös raha-asioihini. En ole tuhlaillut yhtään, ostellut vain käytännössä ruokaa ja pesuaineita. Mutta en ole yhtän jaksanut innostua kirjoittamaan blogia saati seuraamaan tarkemmin mihin rahani oikein menevät. Yleensä piirrän päivittäin itselle ylös mihin on kulunut rahaa ja olen ollut nollapäivistä mielissäni. Nyt nekään ei tunnu oikein miltään ja tuntuu etttä se on ihan sama ostanko sen maitopurkin tänään vai huomenna. Ale-jahdissakaan en ole jaksanut käydä.

Ja lisäksi pitkästä aikaa velkasumma ulosotossa tuntuu hurjan isolta ja loputtomalta suolta, vaikka tiedän että olen sitä hienosti lyhentänyt ja samalla tahdilla se lyhenee oikeasti yli tuhat euroa kuukaudessa, mikä on hurja tahti kaiken muun asumisen ja elämisen maksamisen ohella.

Tuntuu vaan, että joka ikinen kuukausi tulee ns. takapakkia, jos ei auto hajoile niin hajoaa puhelin tai sitten kasaantuu synttäreitä ja ties mitä kissanristiäisiä mihin pitäisi aina olla jotain hommaamassa. On väsyttävää koko ajan yrittää elää mahdollisimman pienellä kulutuksella, kun maali häämöttää 29kk päässä. Se tuntuu kaukaiselta, liian kaukaiselta.


Jotenkin pitäisi nyt tarttua itseä niskasta kiinni ja saada kroppaan ja mieleen virtaa. Liikkumaan olen pakottautunut, mutta sekin on pakkopullaa. Pitäisi varmaan aloittaa jokin positiivisuuspäiväkirja, muistan viime vuoden tammi-helmikuussa tän saman olotilan ja sinänsä olen luottavaisin mielin sen suhteen, että kevään koittaessa mieli ja olo virkistyvät mutta olisi kiva kun ei olisi koko ajan jotenkin pöhnäinen olo.

Ratkaisuja on hankala keksiä. En näe mitään syytä alka tuhlailemaan rahaa pahaan oloon ja väsymykseen. Toisaalta en jaksa laskea nyt yhtään summia ja säästöjä ja muita. Säästössä on mitä on ja vastaan tulee mitä tulee. Elän vaan, käyn töissä, syön, liikun, siivoan ja nukun. Rahaa se säästää, mutta mieli pitäisi saada nostettua ylös tästä kuopasta.

Yleensä olen varsin optimistinen ihminen ja siksi tämmöset "ei mistään kuitenkaan mitään tule" -vaiheet tuntuvat tosi raskailta. Päivä kerrallaan mennään, Luotan nyt siihen, että helmikuun palkasta saan sen yhden ulosottovelan maksettua kokonaan taas pois ja se nostaisi motivaatiota taas keskittyä suunnitelmalliseen rahankäyttöön, sekä blogin aktiivisempaan päivittelyyn ja mieliala kohenisi hiljalleen.

Onko muilla tämmöstä alkuvuoden lamaannusta?

19 kommenttia:

  1. Itselleni tuo lamaannus tulee oikeastaan aina vähänkin pidemmän loman jälkeen. Ja siis jo viikko on minulle pitkä aika olla lomalla töistä.

    Eli ratkaisuna on välttää lomailua :D
    No ei ihan, mutta kuitenkin. Lomalla saa nukkua pitkään, on aikaa tehdä ruokaa itse ja edullisesti. Tai vaihtoehtoisesti olla matkoilla ja syödä ravintoloissa.

    Mutta loma on itselläni se tekijä. Kun loman jälkeen on ollut tarpeekai aikaa töissä, olotila normalisoituu.

    Ja toki kevätkin vaikuttaa itselläni siihen. Juuri nyt olen väsynermpi kuin pitkään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli tasan 2 viikkoa lomaa. Eiköhän tää tästä kun tottuu taas arkeen!

      Poista
  2. On ihan normaalia että loman jälkeen ottaa aikansa että työntekö taas maistuu. Ehkä nyt on pieni paussi paikallaan ylitöiden suhteen. Sitten taas kun alkaa tuntumaan että jaksaa tehdä ylimääräisiä vuoroja niin ei muuta kuin tienaamaan. Laina kuitenkin ulosotossa lyhenee hienosti vaikka ei vähään aikaan ylitöitä teekkään. Älä lannistu tuosta ulosottosummasta. Se on oikeasti jo niin paljon pienentynyt. Mulla on tuplat sinuun verrattuna, tosin vielä en ole ulosotossa mutta ovella jo perintätoimistot kolkuttelee. Tämä sun blogi on niin mahtava vertaistuki kiitos siitä. Nyt keräilet voimia ja sitten taas uudella tarmolla eteenpäin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  3. On luonnollista että talvella ollaan väsyneempiä. Ei sitä vastaan kauheesti kannata taistella. Antaa kehon ja mielen vaan huilata hetken.

    Ehkä tavoitteessakin voi ihan pikkuisen löysätä hetkeksi. Ei tietenkään sortua ostelemaan, mut määritellä itelleen vaikka jonkun kategorian johon saa kulua vähän enemmän rahaa. Ihan vaan siksi ettei tule isompaa uupumista siksi että aina pitää vaan kituuttaa.

    Hyvin sä vedät. <3

    VastaaPoista
  4. Minä lamaannun marraskuulla. Tuntuu että vuoden viimeinen neljännes on pelkkää ylämäkeä, vaatimuksia ja loputonta itsensä ruoskimista enempään, vaikka mikään ei näy missään ja kaikki sortuu niskaan. Tammikuun puolella olo alkaa helpottamaan pikku hiljaa. Olenkin miettinyt että jatkossa taidan suunnitelmallisesti levähtää loppuvuoden enkä tee muuta kuin ulkoilen ja syödään mahd. terveellisiä einesruokia. Ehkä se on mulle vain sellainen talviuni-kausi koska silloin on myös unen tarve suurempi kuin muulloin. Pakko nukkua 9-tunnin öitä että jaksaa kun muulloin nukun n. 7,5h.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehkä nyt pitää olla itselle hieman armollinen.

      Poista
  5. Täälläkin lamaannus ja nimenomaan töiden osalta. Motivaatio katosi, kuin jokin tuulesta temmattu Saharaan ja mietin ihan tosissani hakevani uusia töitä vaikka vasta reilu vuosi sitten vaihdoin työpaikkaa.

    Onneksi on puoliso, jolle purkaa ajatuksia, joka kannustaa hakemaan uutta ja työstämään ajatuksia. Samalla myös pohtimaan ja harkitsemaan. Olen aina rakastanut lunta yli kaiken, mutta nyt tuo jatkuva lumentulokin on muuttunut suorastaan ahdistavaksi. Kevättä ja lisääntyvää valon määrää odottelen.

    VastaaPoista
  6. Tunnistan myös lamaannuksen loman jälkeen. Itselläni se toisaalta oli kyllä kesällä ja syksyllä.
    Näin talviaikaan taas tulee enemmän levättyä tavallaan, kun on pimeää. - Tai en tiedä liittyykö pimeä siihen, mutta tavallaan ainakin minun tulee otettua hieman rennommin.
    Hmm, tai sitten se johtuu siitä, että lapset on isompia ja elämä on siinä mielessä helpompaa, ja nyt sitten kuvittelen sen johtuvan talvesta.

    En tiedä, mutta tunnistan siis lamaannuksen.

    Minä pidän itseäni liikkeellä keksimällä näitä kaikenlaisia haasteita. Niinkuin nyt - vain kerran kaupassa helmikuussa.
    Se ajatus tuli joskus syksyllä ja sitten sitä kohti menin.
    Tavoite on siis oppia paremmaksi suunnittelemaan ja saada kokemusta siitä mitä käytännön haasteita siitä tulee, että ei käy pitkään aikaan kaupassa ja toisaalta oppia pitämään sellainen perusvarasto, jolla pärjää - jos ei joskus pääsekään kauppaan.

    Joku viisas on sanonut, että jatkuva kehittyminen on yhtä kuin onnellisuus ja siihen uskoen olen jotain pientä haastetta pitämässä kokoajan yllä.
    Eli jospa jotain uutta löytyisi, joka innostaisi. Jotain, jolle olet aina ennen sanonut "En todellakaan" tai "Ei sovi minulle".

    Okei, mutta tsemppiä siis lamaannuksen selättämiseen ja aurinkoisia päiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onneksi tänään paistaa aurinko eik tarvi töihinkään. Voi vaan hengailla. :D Sun haastetta on mukava seurata! Tsemppiä siihen!

      Poista
  7. Hang in there sis!

    Mulla oli viime vuonna iiihan sama tunne, kun talvimasennus iski. Mut pelasti aamuisin viiden vitamiinin combo, jota nimitin täyskädeksi:
    1. Multinektarimehu (Lidl)
    2. Tyrnimarjamehu (Lidl)
    3. D-vitamiini-pilleri (apteekki)
    4. Multivitamiini-pilleri (myöskin Lidl)
    5. Iihan liian kallis tilattu Omega-öljy (Lidlin kapseli kelpaa)
    Ja sit kahvia! Kokeile. Ei se ota jos ei se annakaan!
    Olin silloin jo ihan vaarallisen energinen :)

    Mitä taloudelliseen motivaatioon tulee, niin mulla se romahtaa aina aika-ajoin ja AINA on lääkkeenä toiminut blogien lukeminen. Varsinkin omani. Silloin muistaa mitä on jo saanut aikaa ja innostuu omista onnistumisistaan ja haluaa jatkaa aina vain!

    Eli siis mitä tarkoitan: KÄy ensin siellä Lidlissä. Sitten ota kuppi kahvia tai mehua, istu alas ja aloita sinun oman blogisi lukeminen iiiiihan sieltä alusta ja inspiroidu omista suorituksistasi!

    Tsemppiä!

    P.S. Toivottavasti Googleplus-sekoilun jäljiltä osasin lisätä nimimerkkini takaisin. Olin vaarassa olla hetken anonyymi. Jos en osannut niin täällä huutelee Femmis! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osasit sää, kiitos kattavasta vinkistä. EN sitä kahvia osaa juoda mutta nakkaan heti kaapista löytyvän multivitaamiini pillerin nassuun energiajuoman kera ja kokeilen lueskella blogiani läpi.

      Poista
  8. Eksyin blogiisi ja olet saanut älyttömän hyvin lyhennettyä velkojasi! Itsellä meinaa iskeä aina välillä epätoivo, mutta lyheneehän ne joka kuukausi. Miten noi ylimääräiset lyhennykset uo:lle toimivat? Oon alkanu miettimään, että pitäiskö koittaa laittaa aina 200e ylimäärästä kuussa uo:lle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne toimiii asiointi sivun kautta, eli siitä maksapainikkeesta vaan maksaa haluamansa summan. Jos haluaa kohdentaa tietylle velalle niin uo-miehelle asiasta samalla sähköpostia. Muista että taulukkomaksu menee ylimääräisestä suorituksesta myös. Mullaki välillä epätoioisia fiiliksiä, mutta koko ajan alaspäin tullaan niinku kuuluuki.

      Poista
  9. Velan lyhentäminen on yksi parhaista päätöksistä mitä ihminen voi tehdä. Itse olen saanut velat kuitattua ja fiilis on aivan toinen ollut sen jälkeen jo muutaman vuoden. Ei sitä voi kuvitella ennen kuin itse kokee. Velat masensi ainakin minua. Kannustan sinua todella maksamaan ne pois. Fiilis parani mulla jo siitä. Jatkoin myös säästämistä ja nyt olen plussalla kivasti. Tsemppiä! Vinkki: vaihda energiajuoma marjasmoothieen ja laita valkosipulia joukkoon. Se piristää ainakin minua.

    VastaaPoista
  10. Onko tämä tuttua vai uutta asiaa?

    https://www.aamuset.fi/uutiset/4473689/Ulosoton+sahkoiset+palvelut+uudistuvat+velkansa+voi+maksaa+sahkoisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on tuttua asiaa. Olenkin tehnyt aiheesta aiemmin ohjeistavan blogipostauksen. https://ulosotostaeroon.blogspot.com/2018/09/vinkkeja-ulosottoon.html

      Poista

Suositut tekstit