perjantai 26. helmikuuta 2021

Ostetut tavarat helmikuu 2020

Lauantai ja sunnuntai tulee vietettyä sellaisesa paikkaa, ettei tule kyllä tavaraa osteltua enää helmikuussa. Joten uskallan tän jo julkaista.


Olin jo ihan innoissaan, etten ostanut helmikuussa MITÄÄN tavaraa. Koska kirjaan aina tavara-ostot puhelimen muistioon itselle ylös. Mutta sitten mietin ja mietin ja mietin. Ja muistin, että hetkinen, minkäs päällä mää istunkaan. Tosiaan.  


Helmikuussa siis ostettua:

Sohva 525 euroa


Sohvaan käytettiin lahjarahaa 150e ja kyselypalkkioita 70e. Lisäksi ostimme sohvalle suojasuihkeen ja kotiinkuljetuksen joihin meni yhteensä 87e. Sohvan hankintakulut maksettiin mun ja miehen yhteiseltä s-bonustililtä. Eli kiitos s-ryhmään keskittämisen, saatiin periaatteessa "ilmainen sohva".


Sinällään mää aina vähä karsastan, kun ihmiset hehkuttaa paljonko ne saa bonusta. Koska saadakseen paljon bonusta pitää myös kuluttaa paljon rahaa. Ja jos ei kuluttaisi niin paljon niin säästöön jäisi enemmän. Mutta toki jos ruoka- ja bensakulut on joka tapauksessa isoja, niin kannattaahan niitä keskittää ja sitä kautta saada bonusta. Mun mielestä s-ryhmän bonukset on kuitenkin huomattavasti paremmat kuin Lidl:in tai K-ryhmän. Älkää kivittäkö jos olette eri mieltä. :D


Tänä vuonna en asettanut itselleni mitään ostetuiden tavaroiden tavoitesummaa, kahtena aiempana vuonna tavoite on ollut 1500 euroa. Täytyy sanoa, että tiedän jo nyt että se tulee menemään yli sen, vaikka tammikuun kulutus olikin verrattain maltillista.


Haluan opetella kuluttamaan ilman huonoa omaatuntoa. Käyttää rahaa asioihin mitä haluan ostaa. Haluaisin tehdä pitkäikäisiä ostoja. Haluan edelleen hyödyntää kirpputoreja, mutta voin myös ostaa uuden ja kalliimmankin tuotteen. Haluan säästää rahaa etukäteen tulevia hankintoja varten niin kuin tähänkin saakka.



Ulosoton päättyminen ei edelleenkää oikein tunnu miltään. Välillä tulee semmoisia hetkiä, että hetkonen. Mulla ois tilillä rahaa ostaa vaikka palju (täysin epärealistinen kun ei sitä parvekkeelle voi laittaa). Tai että mää voisin käydä kaihileikkauksessa ilman luottokorttia (mulla ei ole edes silmälaseja). 😁😁😁 Ja sitten tulee iloinen olo, mulla on rahaa ostaa vaikka mitä mainostettuja tuotteita ja palveluita. Mutta mä en halua enkä tarvitse just nyt, pelkästään se ajatus että mulla on rahaa ja sitä kertyy säästöön koko ajan lisää tuo jotenkin sellaista iloa ja onnea. Lisäksi se tuo tetynlaista turvaa jo näinkin pian. Ei tarvi koko aikaa pelätä mitä jos tuleekin joku suurempi kuluerä.


ASP-tili on nyt avattu ja sinne ekat 600e talletettu. Niin siistiä! En tiedä mistä ja milloin asunnon hankinta on ajankohtainen, mutta ainakin nyt on säästäminen sitä varten virallisesti aloitettu. 💓

perjantai 12. helmikuuta 2021

Budjetti 15.2.-14.3.2021

 Palkka 3108e


Pakolliset:

vuokra 427e

terapia 120e

opintolaina 118e

puhelin 30e

netti 17e

yhteensä 712 euroa, jää 2396 euroa


Muu käyttö:

käyttöraha 306e

bensa 200e

taloustili 150e

hupoiraha 150e

yhteensä 806 euroa, jää 1590 euroa


Varautuminen ja säästäminen:

autopuskuri 50e

terveuspuskuri 50e

epäsäännöllisiin laskuihin 90e

palkan tasaustilille 200e

puskuri 300e

sijoitukset 300e

ASP 600e

yhteensä 1590 euroa, jää 0 euroa


Jeeeee! Yli puolet palkasta menee varautumiseen ja säästämiseen. Oon proo! 👌


Tsekkailin tuossa bruttopalkan määrää ja vertailin viime vuoden palkkakuitteihin. Näyttäs sille, että tämän kuun palkka on aika lailla ylähaitarissa, toki kesälomarahat tasoittaa tilannetta jonkin verran. Voi olla että joudun laskemaan kokonaiskuukausibudjettini 2900 euroon, mutta kokeilen mennä nyt tällä 3000 eurolla ja katsotaan miten siinä käy.


Tosiaan palkantasaustilille tasaan aina kuukausittain palkkani, Nyt laitoin sinne hieman enemmän kuin tuon 108e ja siellä tulee olemaan maanantaina 500 euroa. Tosin pahoin pelkään että ensi kuun palkan jälkeen se 500e häviää palkan tasauskuluihin, mutta katsotaan ja muokkailen budjettia sitä mukaan kun opin hallitsemaan tätä rahantuloa. 


Soitin tänään pankkiini, ja tosiaan ASP tilin saa avata ilman luottotietoja. Sieltä pitäisi tulla mulle verkkopankkiin jotain sähköisesti allekirjoitettavia asiakirjoja ja saan sitten alkaa säästää asuntoon. Puhuttiin miehen kanssa, että koska hänen tulot on niin paljon pienemmät eikä hän voi omalle (vielä avaamattomalle) ASP tilille säästää samoja summia kuin minä, niin hän säästää 150e/kk. Ja sitten joskus kun oman asunnon hankinta on mahdollista, tulee omistussuhde olemaan 80-20.


Autopuskuri ja terveyspuskuri on pienempiä puskureita, joiden käyttökynnys on matala. Autoahan pitää silloin tällöin korjailla ja vaikka toivon ettei terveys reistailisi, niin todennäköisesti se joskus reistaa. Haluan minimoida isompaan puskuriin koskemisen tarvetta ja siksi tällaiset joka tapauksessa ehkä rahaa vievät osa-alueet puskuroin erikseen.


Lisäksi laskin että vuosittaisiin isompiin laskuihin kannattaa varautua etukäteen ja hieman yläkanttiin arvioiden päädyin kuukausittaiseen laskutilille säästettävään 90 euron summaan. Toki niinä kuukausina kun tällainen ei kuukausittain toistuva lasku osuu kohdalle niin siirrän laskutilille 90e ja maksan sen laskun sitten laskutililtä pois. 


Sijoituksiin menevä summa 20-kertaistuu, se oli ennen 15e/kk. Sijoitan nordnetin rahastoihin. 😊


Saa nähdä miten tää lähtee sujumaan, luotto on kova ja innostus iso itsellä. Mutta aika näyttää miten toimiva tää systeemi on ja onko se tarpeeksi selkeä. Just nyt ainakin kaikki näyttää kristallin kirkkaalta mun päässä. Katotaan kuukauden päästä uudelleen! 😝


torstai 11. helmikuuta 2021

Tilien kuukausikatsaus helmikuu 2021

 Jotain se on pakko alkaa seuraamaan  että saa kirjoitella plus- ja miinusmerkkejä perään. Niimpä mää alan seuraamaan kuukausittain mun tilien, sijoitukten ja opintolainan tilannetta sekä sitä kautta nettovarallisuutta. Ensimmäistä kertaa ikinä kirjoitin mun tilien saldot ylös 11.1.2021. Tänään kirjoitin uudelleen ja siksipä mulla on nyt verailudataa teille näyttää.


Tässäpä tulee sitten, suluissa euromääräinen muutos viime kuuhun verrattuna:


Varat yhteensä 1264.43 (+443.17)

Velka yhteensä 13 111.89e (-109.27)

NETTOVARALLISUUS -11 847.46 (+557.44)


Käyttötili 70e (+14.74)


Laskutili 5e (+5)


Huvi&hauskanpito 104.43e (+104.43)


Palkantasaustili 300e (+100)


Puskuri 211e (+206)


ASP 0e (+/-0)


Bonustili (mun ja miehen yhteinen) 124.82e (-392.73)

Ostettiin tässä kuussa meille uusi sohva. Ja sehän täällä komeasti näkyy miinusmerkkisenä. 


Nordnet-sijoitukset 574e (+19)


Opintolaina 13 111.89 (-109.27)


Ajattelin seurata tilien saldoa aina näin ennen palkkapäivää, kun laskut on maksettuna ja seuraava palkka ei vielä sotke tilien saldoja. Juuri ennen palkkapäiväähän se "raadollinen totuus" paljastuu. Oon kyllä tyytyväinen. Maksoin kuitnekin viime kuussa aika paljon ylimääräistä suoritusta ulosottoon ja silti näin hyvin plussaa onnistunut kerryttämään. Sohva nyt oli ostettava, mutta ei se haittaa. Oon onnellinen siitä.


Käteistä mulla on joku kymppi kolikoina tällä hetkellä. Käteisen säsätämiseen oon jääny vähä koukkuun, mutten aio sinne sen kummemin laatia mitään tavoitteita tai sitä seurata. Kolikot tippuu säästöpossuun ja seteleitä nostelen joulua varten säästöön sillon ku muistan ja jaksan :D


Aika miellyttävää on myös se, että palkkapäivään on 3 vrk aikaa ja käyttötilin saldo on hyvällä mallilla. Mukavaa kun ei oo semmosta apua tili nollilla, mistä ruokaa fiilis. Eikä muutenkaa sen kummemmin ole kyllä mitään rahastressiä. Palkkakuittia odotellessa, niin pääsee budjetoimaan. :)


Mitä ootte mieltä, onko tämmöinen tilien seuranta jatkossakin hyvä vai huono juttu? Kiinnostaako tällaista seurata?



maanantai 1. helmikuuta 2021

Ostetut tavarat tammikuu 2021

 Tammikuussa ostettua:

Farkut 29e

Suksisauvat 12e

Monot 10e

yhteensä: 51 euroa


Löysin yli 100 euron farkut alennetulla hinnalla, oon supertyytyväinen. Mulla on nyt peräti KAHDET sopivat hienot farkut, luulisin niillä pärjääväni eteenpäin aika pitkälle tulevaan. 


Sain käyttööni sukset, ne pitäisi vielä voitelutaa. Löysin käytettynä sekä monot että suksisauvat. Hiihto tuntuu olevan tämän talven hittiurheilulaji ja totta kai oon aallon harjalla menossa mukana. No ei vaan, oon kahtena edellisenä talvena hiihtänyt lainavälineillä jonkin verran. Huippua että sain vihdoin omat. 😊


Tänä vuonna en asettanut itselleni mitään ostetuiden tavaroiden tavoitesummaa, kahtena aiempana vuonna tavoite on ollut 1500 euroa. Täytyy sanoa, että tiedän jo nyt että se tulee menemään yli sen, vaikka tammikuun kulutus olikin verrattain maltillista.


Haluan opetella kuluttamaan ilman huonoa omaatuntoa. Käyttää rahaa asioihin mitä haluan ostaa. Haluaisin tehdä pitkäikäisiä ostoja. Haluan edelleen hyödyntää kirpputoreja, mutta voin myös ostaa uuden ja kalliimmankin tuotteen. Haluan säästää rahaa etukäteen tulevia hankintoja varten niin kuin tähänkin saakka.


Mulla tulee olemaan uudessa kuukausibudjetissani 150e hupirahaa. Tämän saan käyttää mihin vain haluan. Tarkoitus on käydä joku kotimaan reissu sekä käydä hierojalla ainakin pariin otteeseen. Lisäksi tiedän jo haluavani ylettömän kalliit verhot.


Tässä kuussa aiomme ostaa miehen kanssa sohvan. Teemme sillä tavalla, että käytämme siihen joululahjarahaa 150 euroa, kyselypalkkiorahoja 70e ja loput maksamme tuolta yhteiseltä s-bonus puskuritililtä. Sohva jota olemme katsoneet maksaa 525 euroa eli 305 euroa tulee yheteiseltä tililtä siihen menemään rahaa. Sohva tulee olemaan divaanivuodesohva ja toivon että se kestää käytössä vähintään 10 vuotta. Vanhan sohvan aion lahjoittaa eteenpäin, mikäli joku sen huolii.


Itse asiassa, verhojen ja sohvan lisäksi minulla ei ole mitään tavaraa mielessä mitä haluaisin tai tarvitsisi ostaa. Mutta luulen, että tarpeita tai haluja varmasti vuoden aikana ilmenee. 


Ulosoton päättyminen ei ole tuntunut oikein miltään. Tätä kyllä uumoilinkin jo etukäteen eikä se ole aiheuttanut minkäänlaista hämmennystä. On mukavaa kun elämä jatkuu samoissa uomissaan ja totta kai olen iloinen, että saan velkojen maksun sijaan keskittyä säästämiseen. Ja varmaan asia enemmän konkretisoituu seuraavan palkan myötä. Eniten jännittää se, että millainen palkka tulee. Pitäisi kyllä tulla kohtalaisen hyvä, vaikka veroprosentti nousikin kirkkoon liittymisen myötä ja se näkyy helmikuun palkassa. Tammikuulle on tullut ylityötunteja vaikken ole niitä erityisesti edes haalinut. Olisi kiva saada palkantasaustili sille mallille, että ei tarvitse murehtia palkan tasaushommia. Tosiaan tavoite on, että kuukaudessa jäisi aina sama summa nettona käyttöön palkan vaihteluvälistä huolimatta. 


Aion jatkossa kirjoittaa joka kuuakusi tänne velkojen sijaan ylös säästössä ja sijoituksissa olevat summat. :) Voisin alkaa myös laskemaan enttovarallisuutani, vaikka se onkin vielä miinuksella opintolainan vuoksi. Kuitenkin sitä olisi kiva varmaan alkaa seuraamaan. 😊

Suositut tekstit